Ένας Ιάπωνας, που πέρασε σχεδόν 50 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, κρίθηκε αθώος για πολλαπλούς φόνους, γεγονός που αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από τη θανατική ποινή στην Ιαπωνία. Ο Χακαμάντα, 88 ετών σήμερα, είχε καταδικαστεί σε απαγχονισμό το 1968, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο εφήβων παιδιών τους, καθώς και για τον εμπρησμό του σπιτιού τους.
Η δίκη του, η οποία επαναλήφθηκε το 2014 ύστερα από την εμφάνιση νέων στοιχείων, συγκέντρωσε εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού και των νομικών ειδικών. Ο Χακαμάντα είχε σταθερά υποστηρίξει την αθωότητά του, υποστηρίζοντας ότι η ομολογία του έγινε υπό πίεση από τις αρχές. Οι δικηγόροι του υπογράμμισαν ότι η αστυνομία είχε κατασκευάσει τα στοιχεία εναντίον του.
Στην πρόσφατη απόφαση, οι συνήγοροι υπεράσπισής του παρουσίασαν αποδείξεις DNA που αντέκρουαν την κατηγορία ότι φορούσε ρούχα με αίμα στη σκηνή του εγκλήματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας είχε αρχικά αποφασίσει να μην επανεξετάσει την υπόθεση, αλλά αναγκάστηκε να το επανεξετάσει το 2020.
Η 91χρονη αδελφή του, Χιντέκο, που έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του αδελφού της, εξέφρασε την ελπίδα της για το αποτέλεσμα της δίκης: «Για τόσο καιρό, δώσαμε μια μάχη που μας φάνηκε ατελείωτη. Αυτή τη φορά, πιστεύω ότι θα υπάρξει δικαίωση». Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσουν έφεση.
Η μακροχρόνια φυλάκιση του Χακαμάντα, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, αναδεικνύει τα προβλήματα του ιαπωνικού ποινικού συστήματος, το οποίο είναι γνωστό για τις σφοδρές ανακρίσεις και τους απάνθρωπους τρόπους που χρησιμοποιεί για να αποσπάσει ομολογίες. Οι θανατοποινίτες στην Ιαπωνία ενημερώνονται μόλις λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση της ποινής τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους ή τις οικογένειές τους.
Η τελευταία δημοσκόπηση του 2019 έδειξε ότι το 80% των Ιαπώνων υποστηρίζει τη θανατική ποινή, αν και υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που αμφισβητούν τη δικαιοσύνη αυτού του συστήματος. Ο ακτιβιστής Teppei Kasai αναφέρθηκε στην περίπτωση του Χακαμάντα ως «ένα μόνο από τα αμέτρητα παραδείγματα του λεγόμενου συστήματος “δικαιοσύνης των ομήρων” της Ιαπωνίας», που αναγκάζει τους υπόπτους να ομολογούν υπό πίεση.
Πηγή: tanea.gr