Φόβοι για την Ουκρανία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών

Φόβοι για την Ουκρανία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών

Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, οι Βρυξέλλες ανησυχούν μήπως μια νίκη του Τραμπ σηματοδοτήσει την αποδυνάμωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η πολιτική κίνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα μπορούσε να ανατρέψει σημαντικές πολιτικές της Ευρώπης σχετικά με εμπορικές ροές, βιομηχανικές επιδοτήσεις και άλλους τομείς. Ωστόσο, η πιο έντονη ανησυχία επικεντρώνεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου μια μικρή διαταραχή στην πολιτική μπορεί να κρίνει την έκβαση της σύγκρουσης.

Η βαθιά ανησυχία προκύπτει από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του απέναντι στη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σε πρόσφατη συγκέντρωση, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι «ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές» και επικρίνοντας τις συνεχείς αιτήσεις της Ουκρανίας για περισσότερη βοήθεια, υποστήριξε ότι η αμερικανική βοήθεια θα πρέπει να είναι δάνειο και όχι επιχορήγηση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι Βρυξέλλες συνεργάζονται στενά με την Ουάσιγκτον, συντονίζοντας τις αντεπίθεσεις τους και προσπαθούν να οχυρώσουν τη δυτική πλευρά απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει πάνω από 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, παρέχοντας προηγμένα όπλα, και η Ευρώπη έχει συντονίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να αλλάξει δραματικά αν ο Τραμπ κερδίσει και τερματίσει την αμερικανική βοήθεια. «Αυτό θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα, καθώς η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αναλάβει μόνη της την ευθύνη», δηλώνει ο Sven Biscop, διευθυντής προγράμματος στο Ινστιτούτο Egmont. Αν και είναι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αναρωτιέται για το μέλλον της στρατηγικής τους.

Η έλλειψη στρατηγικής και η διάθεση της Ευρώπης να επωμιστεί το βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι αμφίβολη, με τον Biscop να σημειώνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται με αποσπασματικές βοήθειες. Η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως μια στασιμότητα στην οικονομία και περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες, καθιστώντας την αδυναμία της να καλύψει ενδεχόμενη απουσία των ΗΠΑ.

Πηγή: tanea.gr