Με τα τεστ που διενεργούνται να επιστρέφουν σε κανονικές ποσότητες, μετά και την λήξη του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες στις 3.000.

Το γεγονός καταδεικνύει, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του στην Ελλάδα, φτάνει έως το τέλος της εβδομάδας στην κορύφωσή του, ενώ η έξαρση κρουσμάτων, διασωληνώσεων, δυστυχώς και θανάτων, θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν και την επόμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά εφιστούν την προσοχή όλων μας, ιδιαίτερα εάν τελικά ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, καθώς ειδικά στο ΕΣΥ,  η συμφόρηση πλέον έχει ξεπεράσει τα δυνατά όρια κάλυψης των αυξημένων αναγκών της επιδημίας.

Το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ, καθώς και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εντείνεται ακόμα περισσότερο η ήδη ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές με ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε χθες τους 600, φτάνοντας τους 605, με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι έντονη, στα επίπεδα του τελευταίου διμήνου του 2020. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα για το 2021 που ο αριθμός διασωληνωμένων ξεπερνά το φράγμα αυτό, ενώ το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ήταν 622, πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να έχει επισημάνει πως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται μια σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Ν. Τζανάκης: Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι «δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε στους 1.000 διασωληνωμένους, αλλά θα τερματίσουμε κάπου πολύ χαμηλότερα, στους 700 με 750. Το πικ των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο-τρεις εβδομάδες μετά το πικ των κρουσμάτων», δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000.

«Πιθανότατα βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», τόνισε ο ίδιος, ενώ συνεχίζοντας δήλωσε πως «θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Πηγή: politisonline.com