Μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί ενώ σήμερα έφτασαν επιπλέον 83.500 εμβόλια της Pfizer, τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προσθέτοντας πως στις αποθήκες υπάρχει απόθεμα 152.5870 δόσεων.

«Με βάση τον πληθυσμό μας έχουμε πετύχει εμβολιασμό που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι «στα νοσοκομεία είχαμε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα», ενώ έως το τέλος του μήνα εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι είχε ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.

«Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα στις 04/01/2021 ως όφειλαν και υπήρξε ενημέρωση προς τα νοσοκομεία για το ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση, την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί.

Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσει τους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα.

Εξάλλου στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών (υπολογίζεται να εμβολιαστούν περίπου 100.000 άτομα).

Άρα μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
  • Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, στις 11 Ιανουαρίου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα» και πως «η αποδοχή έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα».

Η ίδια δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία».

«Οι λόγοι που οδήγησαν στην ταχεία παραγωγή των εμβολίων», είπε η κ. Θεοδωρίδου, «ήταν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία που υπάρχει, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών».

«Δεν μας ανησυχεί το στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έγκριση των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca. τονίζοντας ότι το εμβόλιο της AstraZeneca φέρεται ότι εμποδίζει και τη μεταδοτικότητα, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί και νοσήσει.

Σε ότι αφορά την περίπτωση του αναπληρωτή διοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Γ. Ν. Νίκαιας μετά από επιπλοκή από λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και ενώ είχε εμβολιασθεί με το εμβόλιο του κορονοϊού, είπε ότι αν και δεν φαίνεται καμία συσχέτιση του εμβολίου με το πρόβλημα υγείας που έχει παρουσιάσει και ούτε είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εντούτοις αναφέρουν την περίπτωση αυτή ως παρανέργεια του εμβολιασμού και θα το δηλώσουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων μέσω της διαδικασίας της κίτρινης κάρτας.

Πηγή: politisonline.com