Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι ειδικοί λόγω της πορείας της πανδημίας του COVID-19 και της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για 1.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορωνοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα. Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά».

Σε ερώτηση για το πόσο πρέπει να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται αυτή την περίοδο, ώστε να πετύχουμε μια σχετικά ομαλή είσοδο στη χειμερινή περίοδο, απαντά:

«Σε αριθμούς κάτω των 50 κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Σχετικά με το αν ανησυχεί για το χειμώνα, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει:

«Βεβαίως. Ο κύριος λόγος που με ανησυχεί ο χειμώνας είναι ότι λόγω καιρού θα αναγκαστούμε να μπούμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μετάδοση. Στους περίπου δύο μήνες που απομένουν μέχρι να αναγκαστούμε να μπούμε μέσα πρέπει να κάνουμε τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυκλοφορία θετικών στην κοινότητα, σε χαμηλό διψήφιο αριθμό, ώστε να μπούμε στον χειμώνα πιο ασφαλείς».

Πηγή: politisonline.com