Η εταιρεία Modena ξεκίνησε τη φάση 2 από 3 της μελέτης για το εμβόλιό της mRNA-1273 κατά του κορωνοϊού σε έφηβους εθελοντές ηλικίας από 12 έως κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η χορήγηση των πρώτων δόσεων έχει ήδη γίνει με πολύ σύντομα να αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η δοκιμή αφορά 3.000 υγιείς συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της εταιρείας, σε διάστημα 28 ημερών.

Η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις, ζητώντας άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ΗΠΑ και ΕΕ, κατόπιν ολοκληρωμένων αποτελεσμάτων μελέτης, η οποία έδειξε 94,1% αποτελεσματικότητα σε ενήλικες και υψηλό ποσοστό ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, η Pfizer/BioNTech, η οποία μελετά επίσης τη χορήγηση του υποψήφιου εμβολίου της σε συμμετέχοντες από 12 ετών, ζήτησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, καθώς ο συνδυασμός 2 δόσεων του εμβολίου της, αποδείχθηκε 95% αποτελεσματικός έναντι του COVID-19 και δεν εμφάνισε σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια.

Παράλληλα, μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων του FDA των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει εάν θα συστήσει τη χρήση του εμβολίου Pfizer σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Μια παρόμοια συνάντηση συμβούλων του FDA έχει προγραμματιστεί και για τις 17 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Moderna.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δεδομένα την άνοιξη του 2021 που θα υποστηρίξουν τη χρήση του mRNA-1273 σε εφήβους πριν από τη σχολική χρονιά του 2021», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Στέφαν Μπάνσελ.

Η μελέτη εφήβων της Moderna διεξάγεται σε συνεργασία με την Biomedical Advanced Research and Development Authority, μέρος του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Πηγή: politisonline.com