Επτά είναι οι βασικές τροποποιήσεις στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού και ισχύουν από τη Δευτέρα, με βάση το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που χωρίζει την Ελλάδα σε τρεις ζώνες.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αυτή καθίσταται πλέον υποχρεωτική όχι μόνο σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό παντού, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται μία Περιφερειακή Ενότητα.

Επίσης, τίθεται παντού ωράριο στην εστίαση, με το αργότερο που μπορούν να κλείνουν τα εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης να είναι στη μία τα ξημερώματα, καθώς και όριο πληρότητας.

Για όλη την Ελλάδα ισχύει ανώτατο όριο για τις συναθροίσεις, επιτρεπόμενο όριο για συνέδρια και χώρους λατρείας, όριο πληρότητας σε θέατρα, σινεμά, συναυλίες. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν περιορισμοί όσον αφορά στη χρήση της μάσκας στα γυμναστήρια – στο επίπεδο 3 η μάσκα είναι υποχρεωτική και κατά την ομαδική άθληση όταν δεν τηρούνται αποστάσεις δύο μέτρων.

«Εάν μείνουμε στο σημερινό επίπεδο, είμαστε καλά», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης της Τρίτης, εξηγώντας ότι τα κρούσματα παραμένουν κατά μέσο όρο στα 300-400 την ημέρα, με τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, που, όμως, η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Αττική

Ειδικά αναφορικά με την Αττική, ανέφερε ότι τα αστικά κέντρα «αντιδρούν» πολύ πιο αργά στα μέτρα σε σχέση με μία μικρή πόλη ή ένα χωριό και θα χρειαστεί τον επόμενο καιρό επιμονή και προσήλωση στα μέτρα από τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Όπως είπε, η εκθετική αύξηση με βάση τα τωρινά δεδομένα μοιάζει μακρινή -το ποσοστό θετικότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 3%-, αλλά ο δείκτης μεταδοτικότητας «Rt» δεν έχει πέσει κάτω του ενός, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία πρέπει να πιεστεί προς τα κάτω.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν θέσει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας συγκεκριμένες περιοχές, πλην Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς, 181 κρούσματα είναι ενεργά σήμερα στην Κοζάνη, σχεδόν 200 στα Ιωάννινα, όπου μάλιστα 24 ασθενείς νοσηλεύονται, και 212 ενεργά κρούσματα μετρά η Πέλλα. Χθες, ανακοινώθηκαν πανελλαδικά 408 κρούσματα, που «απλώνονται» σε 33 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στην Αττική χθες καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα.

Διευρυμένοι έλεγχοι και rapid tests

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σημεία, δομές και γειτονιές όπου συγκεντρώνεται επιδημιολογικό φορτίο. Η πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) χθες και προχθές.

Τη Δευτέρα, κλιμάκια πραγματοποίησαν 677 δωρεάν rapid tests και εντοπίστηκαν επτά θετικά, εκ των οποίων τα έξι αφορούν σε Ελληνες και ένα σε αλλοδαπό, με διάμεση ηλικία τα 32 έτη. Χθες, στην ίδια πλατεία πραγματοποιήθηκαν 722 rapid tests και βρέθηκαν 14 θετικά, όλα αφορούν σε Ελληνες (δέκα άνδρες, τέσσερις γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι τυχαίες, για ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τεστ και σε επιλεγμένα σημεία απ’ όπου ο ιός πιθανόν πέρασε, αλλά δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί.

Οι αριθμοί

• 408 κρούσματα χθες
• 356 εγχώρια
• 170 στην Αττική
• 36 στη Θεσσαλονίκη
• 23.060 το σύνολο των κρουσμάτων
• 5472 τα ενεργά κρούσματα (έως 11-10)
• 6 θάνατοι χθες
• 462 θάνατοι συνολικά
• 89 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι
• 242 είναι οι ασθενείς, που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

 

Πηγή: politisonline.com