Αγνοώντας επιδεικτικά τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν την «Ημέρα των Ευχαριστιών» για να ταξιδέψουν και να δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα διπλασιαστεί λίαν συντόμως.

Η «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ με την παραδοσιακή γαλοπούλα στο οικογενειακό τραπέζι γιορτάστηκε ενώ η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος. Η παραδοσιακή γιορτή με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι στις ΗΠΑ, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Καθημερινά, από τις 3 Νοεμβρίου, καταγράφονται πάνω από 100.000 νέα κρούσματα και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα άτομα που διακομίζονται στο νοσοκομείο έχουν σημειώσει ρεκόρ. Επιπλέον, εκατοντάδες Αμερικανοί πεθαίνουν από τον ιό. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων ήταν πάνω από 2.100. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ημερήσιοι θάνατοι θα διπλασιαστούν μέσα σε λίγες μέρες.

«Όταν βλέπεις ανθρώπους να νοσηλεύονται σήμερα, αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, ίσως και περισσότερο. Έτσι, χρειάζονται περίπου πέντε έως επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα», δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Ράινερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington.

«Συνήθως, χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα αφότου αρρωστήσει κανείς για να νοσηλευτεί εάν παρουσιάσει επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Θα έχουμε σχεδόν 4.000 θανάτους την ημέρα», τόνισε ο Αμερικανός καθηγητής.

Από την έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, πάνω από 262.100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου Covid-19. Ωστόσο, έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που είδε προχθές το φως τη δημοσιότητας προβλέπει ότι περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις επόμενες 25 ημέρες.

Οι Αμερικανοί είδαν στα κινητά τους «sms» με τις υγειονομικές αρχές να τους συστήνουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις την «Ημέρα των Ευχαριστιών». Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, περίπου 4,8 εκατομμύρια Αμερικανοί επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο παρά την προειδοποίηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Πηγή: politisonline.com