Έτοιμο να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 αμέσως δηλώνει το ένα τρίτο του ισπανικού πληθυσμού, ενώ το 55,2% μάλλον θα περιμένει μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου CIS.

Μόνο το 8,4% των Ισπανών αρνείται να κάνει οποιουδήποτε τύπου εμβόλιο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από 23 έως 26 Νοεμβρίου.

Ο πληθυσμός της Ισπανίας ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων τη Δευτέρα, όπως σχεδίαζε αρχικά, λόγω της επιδείνωσης του ρυθμού των μολύνσεων.

Το περίφημο Rt, που δείχνει τον μέσο αριθμό λοιμώξεων ανά 100 άτομα, αυτή την Πέμπτη ανήλθε σε 0,92 βαθμούς, απέχοντας έτσι από τα 0,77 που καταγράφηκαν μόλις πριν από τρεις ημέρες. Τα νέα δεδομένα θα καθιστούσαν αδύνατη μια δεύτερη φάση ανοίγματος της οικονομίας που είχε προγραμματιστεί για αυτήν τη Δευτέρα, μόνο όμως αν ο δείκτης ήταν κάτω από 0,90.

«Μένουμε στην ενότητα 1 λόγω ευθύνης», τόνισε η Άλμπα Βεργές, Υπουργός Υγείας, η οποία ενημέρωσε πως 438 ασθενείς βρίσκονται αυτήν την στιγμή στις ΜΕΘ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γραμματέας Υγείας της Generalitat, Γιοσέπ Μαρία Αργιμόν, δήλωσε ότι για να συνεχίσει το άνοιγμα, πηγαίνοντας από το επίπεδο 1 στο 2, λέγοντας πως «θα ήταν παράλογο» με την «απότομη αύξηση» των δεικτών του ταχύτητα εξάπλωσης του ιού.

Η δεύτερη ενότητα της επανέναρξης προβλέπει την επέκταση της χωρητικότητας σε μπαρ και εστιατόρια σε 50%, σε κινηματογράφους και θέατρα σε 70%, καθώς και ελεύθερες μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια. Τα ισχύοντα μέτρα όμως, εφόσον αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται, θα επεκταθούν για 15 ακόμη ημέρες.

Πηγή: politisonline.com