Όσο προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμών, τόσο ανεβαίνει και  η εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβόλιο, καθώς τα σενάρια συνωμοσίας καταρρίπτονται, με όλο και περισσότερους να δηλώνουν πως νοιώθουν περισσότερο ασφαλείς και δυνατοί έναντι της πανδημίας, κάνοντάς το.

Αυτό προκύπτει από την δημοσκόπηση της Pulse και τις απαντήσεις στο ερώτημα πόσοι υποστηρίζουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως θα κάνουν το εμβόλιο με το ποσοστό του «σίγουρα ναι» να φτάνει από το 37% του Νοεμβρίου στο 59% σήμερα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 στους 10 (59%) λένε πως θα κάνουν σίγουρα το εμβόλιο ενώ 2 στους 10 (21%) λένε πως «μάλλον» θα το κάνουν, δείγμα πως αυξάνεται πλέον η εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κάτι που συμβαίνει σταδιακά και στις υπόλοιπες χώρες.

Πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή το σχέδιο «Ελευθερία» προχωρά απρόσκοπτα με τους εμβολιασμούς να πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην χώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 915.000 εμβολιασμοί και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 34.000 εμβολιασμοί πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα θετικό στατιστικό καθώς από τα εμβόλια που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν παρουσιαστεί μόλις 6 αλλεργικές αντιδράσεις.

Έως τον Ιούνιο, θα έχουμε κανοποιητικό τείχος ανοσίας

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο πότε εκτιμούν οι ειδικοί πως θα δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας από το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Η κα. Θεοδωρίδου εκτίμησε πως αυτό θα έχει συμβεί μέσα στον Ιούνιο, «εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολίου καθώς φαίνεται πως «υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση»

Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού

Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου είπε «κανένα σοβαρό συμβάν δεν έχει καταγραφεί διεθνώς ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη καθώς υπάρχει πρόληψη σοβαρής νόσου, αποφυγή νοσηλείας και πρόληψη του θανάτου που φτάνει στο 100%.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως έπειτα από αξιολόγηση νέων δεδομένων μεγάλης μελέτης διαπιστώνεται η υψηλή αποτελεσματικότητα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό και αυτών των ομάδων. Θυμίζουμε πως το εμβόλιο αυτό χορηγούνταν μόνο σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου. Όπως είπε το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο ακόμη και εάν καθυστερήσει η δεύτερη δόση

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες, αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης την Δευτέρα.

Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως ενδεχόμενη νόσηση μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η κ. Θεοδωρίδου κλείνοντας επισήμανε για μία ακόμη φορά: «Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούν και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι».

Πότε όμως θα μπορούμε να αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας; «Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί η ανοσία! Η γνώση αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της νόσου» είπε, και σημείωσε το θετικό γεγονός πως μπαίνουμε στην άνοιξη, όπου ο καιρός μπορεί να γίνει καλός σύμμαχος.

Πηγή: politisonline.com