Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αφήσει κενό το ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο.

Είναι γεγονός πως η ιδέα περιορισμού των τιμών διχάζει τις χώρες της ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ την Πέμπτη 24/11.

Αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως η Επιτροπή θα προτείνει μια τιμή υψηλότερη από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου. Ένας διπλωμάτης τόνισε πως η πλειοψηφική ομάδα περίμενε ότι το όριο θα ήταν περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο πολλές φορές τον χρόνο. «Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα μπει ποτέ», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε –σύμφωνα πάντα με το Reuters– υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Το σχέδιο νόμου της Επιτροπής -το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ- λέει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των εκρηκτικών αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Πηγή: politisonline.com