Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των super market, έφερε η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο, καθώς παρατηρήθηκαν ουρές εκατοντάδων μέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», το πρωί της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου 2021.

«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Το μεσημέρι ωστόσο αποφασίσθηκε πως οι λαϊκές αγορές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσουν κανονικά και με όλα τα μέτρα προστασίας φυσικά, το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS στο 13033

Απαντώντας στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Για τη λειτουργία του take away, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης λέγοντας πως αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, της οποίας η συνεδρίαση τελείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά θα έπρεπε να υλοποιηθεί από το πρωί του Σαββάτου. Όπως είπε, «όμως, όταν κληθήκαμε να την εφαρμόσουμε, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μέσα σε λίγες ώρες αποφασίσαμε να την ακυρώσουμε αντιδρώντας άμεσα».

Ερωτηθείς για τα αυστηρά μέτρα που ίσχυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, ο υπουργός απάντησε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.

«Κόφτης» στα SMS μετακίνησης: Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Μπορεί να ακούγονται έντονα τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS μετακίνησης, ωστόσο, καθώς το θέμα είχε τεθεί και παλαιότερα, όταν προέκυψε το 2ωρο για τις ανάγκες του click in shop, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τονίσει πως είναι ανεφάρμοστο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης είχε δηλώσει «ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει».

Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για μείνει ζωντανή η οικονομία

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το πώς θα μείνει ζωντανή η οικονομία. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί, όπως είπε, μια ισορροπία και αυτό αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ανθοπωλεία που ζητούν να λειτουργήσουν ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και παραδοσιακά κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, ανέφερε ότι είναι ένα λογικό αίτημα και σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά, όπως συμπλήρωσε, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της πανδημίας.

Κανονικά θα ανοίξουν οι λαϊκές αγορές το επόμενο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το προσεχές Σάββατο (13 Φεβρουαρίου) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας το Σάββατο προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ τα οποία θα είναι επίσης ανοικτά και θα κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα.

«Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία», σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η κυρία Πελώνη ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS για τις μετακινήσεις, με την ίδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα μέτρα, αλλά σαφέστατα εξετάζει κιόλας, εάν και κατά πόσον αυτά είναι εφαρμόσιμα.

Πηγή: politisonline.com