Με τα «κομπιουτεράκια» ανά χείρας βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διαπιστώσουν τι δυνατότητες υπάρχουν για νέα μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και εν γένει τα καύσιμα.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ένα «παράθυρο» που άνοιξε προ ημερών με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε προ ημερών ότι «αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης αναμφίβολα δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από την αμόλυβδη, είναι πρωτοφανές γεγονός».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν έχουμε άμεσα απόφαση, παρατηρούμε μετράμε, βλέπουμε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν λειτουργούν σπασμωδικά, άλλα και δεν αδιαφορούμε. Είμαστε εδώ, και όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο που θα έχει άμεση απόδοση και θα το καταλάβει ο κόσμος θα ανακοινωθεί στο σωστό χρόνο».

«Κλειδώνει» η επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 ότι η απόφαση για την επαναφορά της επιδότησης πετρελαίου κίνησης στην αντλία θα ληφθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Όπως εξήγησε, αν δοθεί το «πράσινο φως» για την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης τότε το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή από τον Νοέμβριο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων παροχών, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι για φέτος υπάρχουν λίγα περιθώρια.

Για το πετρέλαιο κίνησης το μέτρο που εξετάζεται είναι η οριζόντια επιδότηση στην αντλία. Το ποσό της επιδότησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με ορισμένους να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει τα 20 και τα 25 λεπτά. Σε χθεσινό του ρεπορτάζ, ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η επιδότηση στο diesel κίνησης να είναι στα 15 λεπτά του ευρώ -δηλαδή ως ίσχυε.

Τα σενάρια για Fuel Pass 3

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εκπομπής «Καλημέρα», ο ΣΚΑΪ επισήμαινε ότι είναι προ των πυλών οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 3. Όπως ανέφερε, η αυξημένη ροή εσόδων, περίπου 500 εκατ. ευρώ, φαίνεται να λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για ένα σχέδιο τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, για το Fuel Pass 3 εξετάζεται το εξής σενάριο:

Για τα ΙΧ: από 65-85 ευρώ
Για μοτοσικλέτες: 45-55 ευρώ
Τα ποσά θα αφορούν κατανάλωση τριών μηνών
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα υπάρχει ξανά το μπόνους των 15 ευρώ για συναλλαγή με άυλη κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι η εναλλακτική -χωρίς μπόνους- είναι η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Εισοδηματικά κριτήρια:
έως 30.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κυβερνητικά στελέχη για το Fuel Pass 3.

Πηγή: politisonline.com