Συμπληρωματική κατάθεση ενώπιον των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων, που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών περί κακοποίησης παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» έδωσε σήμερα ο 19χρόνος, πρώην «φιλοξενούμενος» της δομής, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε ηγετικό στέλεχος για σεξουαλική κακοποίησή του.

Ο 19χρονος, που άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» με όσα κατήγγειλε στις διωκτικές αρχές, προκαλώντας ντόμινο πολυεπίπεδων εξελίξεων με αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, με οικονομικούς ελέγχους κ.α κλήθηκε από τις δύο εισαγγελείς Ανηλίκων να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία και να αποσαφηνίσει κάποια άλλα.

Όπως είναι γνωστό οι εισαγγελείς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή ερευνούν μέχρι στιγμής δυο αδικήματα.
Το ένα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό στις εισαγγελείς Ανηλίκων κατέθεσε επίσης και πρώην τρόφιμος σε δομή της οργάνωσης που βρισκόταν στην Ολλανδία. Κατά τις ίδιες πηγές ο τελευταίος κατήγγειλε σωματική του κακοποίηση την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Εισαγγελική εντολή απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Νωρίτερα την Πέμπτη, με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη σε πρόσωπα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- για την υπόθεση των καταγγελιών κακοποίησης και εκμετάλλευσης, εντούτοις οι εισαγγελείς ανηλίκων, εξέδωσαν τη συγκεκριμένη διάταξη απαγόρευσης προσέγγισης των δομών της Κιβωτού τόσο στον πατέρα Αντώνιο όσο και σε αυτούς που απομακρύνθηκαν με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον Ιρακινό πρώην διευθυντή της ΜΚΟ, τον 35χρονο θεολόγο Πασχάλη και τη σύζυγό του, η οποία ήταν κοινωνική λειτουργός στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων και μέλος του προηγούμενου ΔΣ, και δύο ακόμη πρόσωπα που έχουν πλέον απολυθεί.

Η εισαγγελική εντολή για απαγόρευση προσέγγισης στις δομές στηρίζεται σε διάταξη του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα ανηλίκων, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων.

Άλλη μια καταγγελία

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται μια ακόμη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανηλίκου από υψηλόβαθμο στέλεχος στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία έγινε από έναν 15χρονο που διαμένει στη δομή του Βόλου, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα -υπό άκρα μυστικότητα- κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ότι έπεσε θύμα ασέλγειας από υψηλόβαθμό στέλεχος της οργάνωσης.

Η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση είναι η δεύτερη που γίνεται στις Αρχές από την ώρα που άρχισε να αποκαλύπτεται το μαρτύριο των παιδιών στην ΜΚΟ και η τρίτη συνολικά που εξετάζεται από την αστυνομία, παράλληλα με τις έρευνες για τα οικονομικά της οργάνωσης που διαχειριζόταν η πρεσβυτέρα.

Παράλληλα συνεχίζεται η αξιολόγηση των στελεχών της οργάνωσης μετά την αλλαγή της διοίκησης.

Χθες απομακρύνθηκαν πέντε εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και άτομα που είχαν καταγγελθεί από ορισμένους ανήλικους για βίαιη συμπεριφορά.

Πηγή: politisonline.com