«Εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα στοιχεία θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφερόμενος σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, όπου, όπως είπε, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Για αυτόν το λόγο συνεδριάζει τούτη την ώρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ο κ. Κικίλιας επίσης, ανακοίνωσε και τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα. Πρόκειται για το Κιλκίς, την Ξάνθη, την Πιερία, τη Δράμας, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, την Πέλλα και τη Λάρισα.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι αύριο αρχίζει η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν ενώ τόνισε ότι για δυο μέρες γιορτής δεν αξίζει να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Επισημαίνοντας «την πολλή μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα τα οποία έρχονται να πάρουν μια σειρά από χώρες για την αναχαίτιση του κορωνοϊού» ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων» υπογράμμισε, και γι αυτό «εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν».

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

«Όταν μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζομένους στα νοσοκομείας μας μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες. Αξίζουν όλοι, ισόποσα».

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», συνέχισε.

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα μόνο εμβόλιο αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλιο. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς».

Πηγή: politisonline.com