Καθολικό lockdown σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 και για 14 ημέρες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, για την ανάσχεση της εκρηκτικής μεταδοτικότητας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην βόρεια Ελλάδα.

Κάθε μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη, θα γίνεται εκ νέου μόνον με SMS, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σχολεία.  Επίσης θα εφαρμοστεί επιπλέον η απαγόρευση για τις μετακινήσεις προς όμορους νομούς.

Έτσι το σενάριο ενός νέου καθολικού lockdown, γίνεται πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτός δραματικού απροόπτου, η πόλη από νωρίς αύριο το πρωί μπαίνει σε αυστηρή καραντίνα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα, ακόμα και στο λιανεμπόριο, και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με SMS, ενώ θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το νομό και προς αυτόν. Τα σχολεία ωστόσο, είναι τα μόνα που θα συνεχίσουν την λειτουργία τους,  παραμένοντας ανοιχτά.  Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην ημέρα από την κυβέρνηση.

Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Βασίλης Κικίλιας: «Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου»

Τις αποφάσεις είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε από τη συμπρωτεύουσα και μετά από συσκέψεις με γιατρούς και τοπικούς φορείς ότι «μόλις ολοκληρώθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη σύσκεψη. Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων.

Τα «καμπανάκια» που ηχούν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 24ωρα είναι πολλαπλά.

Το Σάββατο, καταγράφηκαν τα διπλάσια κρούσματα συγκριτικά με την Αττική -839 στη Θεσσαλονίκη, 464 στην Αττική-, ισορροπία που δεν άλλαξε ούτε χθες, παρά τα λιγότερα κρούσματα (1.678 πανελλαδικά), που εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό λόγω Κυριακής.

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται ταχύτατα στην πόλη -Θα εισηγηθώ νέα μέτρα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Η Θεσσαλονίκη δήλωσε χθες 449 νέα περιστατικά και η Αττική 300. Το γεγονός ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιά, με τις γύρω περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Σέρρες, να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάσταση συναγερμού.

Και αυτό γιατί σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν μικρή δυναμικότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα όποιος ασθενής με Covid-19 χρειάζεται Εντατική να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, την κόπωση, το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου όμως η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η Κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κάποιοι δεν άκουσαν.

Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη».

Νωρίτερα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την καραντίνα, δηλώνοντας ξεκάθαρα,  πως «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

Ανακοινώσεις Πέτσα: Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και σήμερα η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μάλιστα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που ίσχυαν τότε. Επίσης πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Απαγορεύονται και των πτήσεων, για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη, από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αυτό το τοπικό lockdown έχει μία βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του γενικού lockdown επανέρχεται και στην περίπτωση του τοπικού η ανάγκη αποστολής sms για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων. Ειδικά για το διάστημα από τις 09.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί της επόμενης μέρας επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού».

Πηγή: politisonline.com