Για έκτη ημέρα συνεχίζεται ο «αγώνας» για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ, με το γιγάντιο πλοίο «Ever Given» να παραμένει κολλημένο στο θαλάσσιο πέρασμα, προκαλώντας, πέραν του μποτιλιαρίσματος εκατοντάδων πλοίων στο σημείο, σοβαρότατο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, όπως μεταδίδει το BBC, έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιχείρηση και υπάρχει ελπίδα ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής το πλοίο θα έχει «απελευθερωθεί».

Επισημαίνεται ότι μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον 300 πλοία περίμεναν στην ουρά για να περάσουν, ενώ κάποια εξ αυτών πήραν τον μακρύ δρόμο προς τον προορισμό τους, δηλαδή αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τον γύρο της Αφρικής προκειμένου να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

Παρότι η παλίρροια και οι ισχυροί άνεμοι περιέπλεξαν τις προσπάθειες «απελευθέρωσης», τα πλοιάρια που επιχειρούν κατάφεραν να μετακινήσουν το «Ever Given», κατά 30 μοίρες και από τις δύο του πλευρές.

Μάλιστα, τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο που απεικόνιζε τα πλοιάρια να κορνάρουν, γιορτάζοντας το μικρό αυτό βήμα προς τη λύση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της αρχής της Διώρυγας, ανέφερε ότι άρχισε να επανέρχεται η ροή του νερού κάτω από το πλοίο, στοιχείο επίσης ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει ότι «ξεκολλάει» σιγά – σιγά από το έδαφος.

«Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή ότι θα ξεγλιστρήσει από το σημείο που έχει φρακάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να μετακινήσουμε κάποια από τα 18.300 κοντέινερ που μεταφέρει, ώστε να μειωθεί το βάρος του».

Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλοίο προσάραξε λόγω ισχυρών ανέμων, αλλά και αμμοθύελλας, που περιόρισε την ορατότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ο βασικός λόγος του ατυχήματος. «Πιθανόν να υπήρξαν τεχνικά ή ανθρώπινα λάθη», είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, τονίζοντας ότι όλα θα διαλευκανθούν κατά την έρευνα που θα ακολουθήσει.

Mε πληροφορίες από Reuters και BBC

Πηγή: politisonline.com