Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που αφορούν σε επιβάτες πτήσεων, που φθάνουν στην χώρα μας, σημειώνει κάθε μέρα αυξητική τάση, παρότι η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη, καθώς διενεργούνται καθημερινά χιλιάδες τεστ.

Από τις 12 Ιουνίου, μάλιστα, λίγο πριν από το μεγάλο άνοιγμα των ελληνικών αεροδρομίων, διαπιστώνεται, πως σε σύνολο 100.000 τεστ που έγιναν τα 32.250 αφορούσαν σε άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, όπως αναφέρει το economico.gr. ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 337.154 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.662 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 32.250 (9,6%) αφορούν σε δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 62 (0.2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Να σημειωθεί ότι 62 θετικά δείγματα δεν σημαίνει και 62 νέα κρούσματα, καθώς όπως αναφέρθηκε και πριν σε ένα άτομο μπορεί να αντιστοιχεί πάνω από ένας έλεγχος. Όμως δεν φαίνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων να απέχει πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπήρξαν συνολικά 600 θετικά δείγματα το διάστημα αυτό συνολικά, τα νέα κρούσματα ήταν 531.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται σχετική έρευνα, του Healthmag.gr, από την 1η Ιουλίου έχουν ληφθεί περί τα 25.000 και πλέον δείγματα από επιβάτες αεροπλάνων. Από αυτά όμως έχουμε αποτελέσματα για ένα ποσοστό κάτω του 50%. Το δε προηγούμενο 24ωρο τα αποτελέσματα αφορούσαν σε περίπου 2.800 τεστ.

Επίσης βάσει πληροφοριών, τα εισερχόμενα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται αρκετές περιοχές, όπως πχ στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο, την Κάρπαθο, την Αττική, κ.α. Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα που απασχολεί τις υγειονομικές αρχές.

Να αναφέρουμε δε, ότι χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, είναι 9, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. τα υπόλοιπα 2 εντοπίστηκαν σε Ξάνθη και Καστοριά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ανέρχεται πλέον σε 3.519 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 54.8% είναι άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. Οι 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 3519 κρουσμάτων, τα 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

Πηγή: politisonline.com