Σάλος προκλήθηκε στην Τουρκία με φωτογραφία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου να πατάει με τα παπούτσια σε χαλί προσευχής.

Βαδίζοντας προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία η πολιτική ένταση ανεβαίνει και οι διεκδικητές της προεδρίας, βρίσκονται επί ποδός για να διαμορφώσουν προϋποθέσεις επικράτησης στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Μια ατυχής στιγμή όμως για τον πρόεδρο του κόμματος CHP και βασικό πολιτικό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις. Πρόκειται για μια φωτογραφία που έγινε viral στο διαδίκτυο και αξιοποιήθηκε από το κόμμα του Ερντογάν για να χτυπήσει τον Κιλιτσντάρογλου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε σε φωτογραφία να πατάει με τα παπούτσια του πάνω σε χαλί προσευχής, κίνηση που θεωρείται ασεβής στον μουσουλμανικό κόσμο.

«Μεγάλη ασέβεια προς τα θρησκευτικά μας σύμβολα»

Ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος μίλησε για «μεγάλη ασέβεια προς τα θρησκευτικά μας σύμβολα».

«Η προσευχή είναι η ανάβαση του πιστού. Είναι μεγάλη ασέβεια προς τα θρησκευτικά μας σύμβολα να πατάμε στο χαλί προσευχής με παπούτσια. Αυτό που έκανε ο Κεμάλ δεν μας εξέπληξε», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet.

Ανακοίνωση εξέδωσε το αρχηγείο του CHP μετά τη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της φωτογραφίας του Kılıçdaroğlu να πατάει με τα παπούτσια του στο χαλί προσευχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CHP, το χαλί προσευχής στο έδαφος δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό λόγω της έντασης που βιώνεται κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης και της βιασύνης όσων ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες, αναφέρει η εφημερίδα η Yeni Safak.

Η συγγνώμη του Κιλιτσντάρογλου

Οι αντιδράσεις για την επίμαχη φωτογραφία όμως συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες. Κατόπιν τούτου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση για το θέμα

Δήλωσε: «Λυπάμαι, λυπάμαι που δεν είδα το χαλί προσευχής. Δεν θα ήθελα ποτέ να πληγώσω κανέναν στον κόσμο, ειδικά το έθνος μου. Από εδώ και πέρα, αφήνω αυτούς που κακοποιούν και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν στη συνείδηση του έθνους μας», δήλωσε.

Προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία

Ο πολιτικός πυρετός στη γειτονική χώρα ανεβαίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές ενώ τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογου, έναντι του Ερντογάν.

Τα αποτελέσματα τελευταίας δημοσκόπησης την περασμένη εβδομάδα στο Habertürk,έδιναν 47% στον Κιλιτσντάρογλου και 42% στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μετά τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν στη Νότια Τουρκία τον Φεβρουάριο και εν μέσω οικονομικής ανέχειας που έχει επιφέρει η αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα, διαμορφώνει ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που καθιστά την εκλογική επικράτηση του Ερντογάν μια καθόλου εύκολη υπόθεση.

Πηγή: politisonline.com