Το ελπιδοφόρο μήνυμα πως στο επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού έστειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος και αυτό παρότι το ιικό φορτίο που δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί κατά 70%.

Αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων και της επιδημίας, ο κ. Καπραβέλος είπε συγκεκριμένα πως σε αυτή τη φάση το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση.

«Δεν μεταφράζεται αυτή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε αριθμό νοσηλευομένων, σε πίεση στις ΜΕΘ. Είναι μια κατάσταση όπως τον Οκτώβριο. Όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Γιατί μετά τον Οκτώβριο ήρθε ο εφιαλτικός Νοέμβριος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά. «Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρα. Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα», επισήμανε στη συνέχεια.

«Αλλάζει η ζωή μας από το Πάσχα και μετά»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ερωτήθηκε εάν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα είναι τα τελευταία και απάντησε ως εξής:

«Να κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε σε έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Έχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια αλλά με τις μεταλλάξεις. Ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Καταλήγοντας ο Νίκος Καπραβέλος διαβεβαίωσε ωστόσο πως «μέχρι το Πάσχα τον Μάιο οφείλουμε  να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Πιστεύω ακράδαντα, βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, ότι η πανδημία σβήνει προς τον Μάρτη – Απρίλη. Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη. Μιλάμε με άλλους όρους πια, μετά το Πάσχα αλλάζει η ζωή μας. Η υπομονή είναι λίγη, είναι σημαντικό να μην τα χαλάσουμε την τελευταία στιγμή», τόνισε.

Πηγή: politisonline.com