Οι υγειονομικές αρχές στη Στοκχόλμη και άλλες περιοχές της Σουηδίας άλλαξαν ριζικά τη στάση τους σε σχέση με την χρήση μάσκας, συστήνοντας στους πολίτες να την φορούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

Επισημαίνεται ότι η αλλαγή των συστάσεων συμπίπτει με την αύξηση των ποσοστών μετάδοσης. Ειδικότερα, οι αρχές της Στοκχόλμης συνέστησαν σήμερα τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, όχι μόνο σε ώρες αιχμής, αλλά ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, συστήνουν τη χρήση της σε καταστήματα και γραφεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 27% την περασμένη εβδομάδα στη σουηδική πρωτεύουσα, ενώ πριν από λίγο καιρό η Στοκχόλμη βρέθηκε στα όρια εξάντλησης των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η νέα έξαρση του ιού ανάγκασε την κυβέρνηση της Σουηδίας να επανεξετάσει την προσέγγισή της και το κοινοβούλιο θέσπισε νομοθεσία τον περασμένο μήνα για να επιτρέψει αυστηρότερους περιορισμούς πανδημίας.

Αμφιλεγόμενη η στάση της χώρας σε σχέση με τις μάσκες προσώπου

Η στάση της χώρας σε σχέση με τις μάσκες προσώπου υπήρξε αμφιλεγόμενη εδώ και πολύ καιρό, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντρες Τενγκελ να αμφισβητεί επανειλημμένα την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, μετά σχεδόν ένα χρόνο συζητήσεων και αντεγκλίσεων οι μάσκες φαίνεται πως κυριαρχήσουν και στην καθημερινότητα της Σουηδίας.

«Πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τη χρήση μάσκας προσώπου», δήλωσε η Maria Rotzen Ostlund από την ομάδα ελέγχου διασποράς του ιού . «Ωστόσο, οι μάσκες προσώπου είναι συμπληρωματικό μέτρο και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρείται η απόσταση», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας έχει αμφισβητήσει εδώ και πολύ καιρό το μέτρο για τη γενικευμένη χρήση μάσκας προσώπου εκτιμώντας ότι δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς δημιουργεί στους χρήστες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που θέτει σε κίνδυνο την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της χώρας δημοσίευσε όμως έκθεση με την οποία υποστηρίζει ότι η χρήση μάσκας προσώπου συνιστά ουσιαστικό τρόπο ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού.

Πηγή: politisonline.com