Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και την ύδρευση προκάλεσαν η κακοκαιρία που συνοδεύτηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα χθες, Τρίτη, στο νομό Έβρου και συγκεκριμένα στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

«Τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελείωσαν τις καταστροφές που ήδη είχε προκαλέσει η κακοκαιρία της 11ης -12ης Ιανουαρίου. Αντιμέτωποι με τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στην ύδρευση που προκάλεσε το χθεσινό, νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Νομό Έβρου, βρίσκονται οι Δήμοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Οι ισχυροί άνεμοι και οι καταιγίδες που εκδηλώθηκαν σε όλο το μήκος του ακριτικού νομού, έριξαν κολώνες και πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ από την ορμή των νερών των ποταμών παρασύρθηκαν αγωγοί οι οποίοι διέρχονται από την κοίτη τους. «Αυτό που δεν έγινε στην κακοκαιρία της 11ης-12ης Ιανουαρίου το αποτελείωσε τώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο είναι αυτό της ηλεκτροδότησης, γιατί δεν λειτουργούν τ’ αντλιοστάσια και δεν υπάρχει θέρμανση σε σημαντικό αριθμό οικισμών αλλά και εντός του Σουφλίου.

Βλάβη προκλήθηκε στον αγωγό της Ιτέας

Σημαντική βλάβη προκλήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο και στον αγωγό της Ιτέας, ο οποίος παρασύρθηκε καθώς διέρχονταν από κοίτη ποταμού, με αποτέλεσμα να έχει μείνει χωρίς νερό ο οικισμός, ενώ η Δημοτική Ενότητα Τυχερού υδροδοτείται εν μέρει.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται από χθες, Τρίτη, το απόγευμα, ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι τα συνεργεία του δήμου έχουν κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί, ωστόσο εφιστά την προσοχή των οδηγών «γιατί ο παγετός δημιουργεί ολισθηρότητα στο οδόστρωμα καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνους τους δρόμους, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες».

Σημειώνεται ότι με απόφαση της δημοτικής Αρχής, κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων με μεγάλες πιθανότητες να μη λειτουργήσουν και αύριο.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Μεταξάδων αντιμετωπίζει και ο Δήμος Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Πασχάλη Αδαμάκη, «υπάρχουν κολώνες οι οποίες από την ένταση των ανέμων έχουν πάρει κάποια κλίση, με αποτέλεσμα να κοπούν τα καλώδια και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλούς οικισμούς της ΔΕ Μεταξάδων. Προβλήματα σημειώθηκαν και εντός του Διδυμοτείχου, τα οποία ήδη αποκαθίστανται ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει διαχειρίσιμες τις χιονοπτώσεις που από χθες σημειώνονται στην περιοχή, καθώς τα συνεργεία του Δήμου κρατούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Η διακοπή του ρεύματος ήταν ο κύριος λόγος που σήμερα δεν λειτούργησαν τα σχολεία, ενώ από η ένταση του παγετού θα καθορίσει την αυριανή λειτουργία τους με γνώμονα όπως επισημαίνει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών.

Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και τον Δήμο Ορεστιάδας, προκαλώντας και εδώ διακοπές ηλεκτροδότησης και κλείσιμο των σχολείων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων ηλεκτροδότησης ζητήθηκε και αναμένεται η συνδρομή, για την αποκατάστασή τους, συνεργείων της ΔΕΗ από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: politisonline.com