Δεν… ξεμπερδέψαμε ακόμη με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Στο κέντρο της Αθήνας ο καιρός ανοίγει και κλείνει χιονίζοντας ανά διαστήματα, ενώ το κρύο είναι τσουχτερό. Στις τέσσερις το απόγευμα χιόνισε για περίπου 20′ στο κέντρο, όπως και το πρωί, περίπου στις 11.

Μάλιστα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας μίλησε για «εμμονικό χιονιά». Στην ανάρτησή του μέσω Facebook, ο μετεωρολόγος αναφέρεται και στις περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες ημέρες, που είναι η Μαγνησία, η Εύβοια, και η Βοιωτία, ενώ τονίζει πως μέχρι και τα μέσα του μήνα ο υδράργυρος θα διατηρείται σε πιο χαμηλά από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ανάρτηση Τατραφύλλια για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»:

«Εμμονικός και επιλεκτικός ο χιονιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη… Οι περιοχές που θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες με εξάρσεις και υφέσεις μέχρι την Παρασκευή και σε χαμηλά υψόμετρα θα είναι κυρίως η Μαγνησία, η Εύβοια και η Βοιωτία. Στην Αττική στα πιο βόρεια του νομού η χιονόστρωση κοντεύει το ένα μέτρο ενώ θα χιονίζει κατά διαστήματα μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Φαινόμενα θα έχει ο νομός και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα υποχωρήσουν από το Σαββατοκύριακο, ενώ μέχρι και μέσα του μήνα ο υδράργυρος θα διατηρείται σε πιο χαμηλά από τα φυσιολογικά επίπεδα».

Μαρουσάκης: Τίποτα δεν τελείωσε!

Επιμένει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που σύμφωνα με τον μετωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένεται να παραμείνει στη χώρα μας προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, μέχρι την Πέμπτη.

Αναλυτικά ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει:

«Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εκτίμησαν σωστά, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και την αρκετά πιο μεγάλη της σχετικής υγρασίας κι έτσι η υποτροπή του καιρού που αναμέναμε τη νύχτα που μας πέρασε δεν έδωσε τα προβλεπόμενα.

Πλέον όμως η διαταραχή αυτή υποχωρεί ολοένα και πιο νότια ανοίγοντας τον δρόμο για την κάθοδο της χιονομάζας που έδωσε τα πολλά χιόνια προς Θήβα, Βόλο κι όχι μόνο.

Τα προγνωστικά λοιπόν θέλουν καταπεριόδους και κατά τόπους πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής μέχρι και την Πέμπτη το πρωί περίπου. Όπως λέω εδώ και ημέρες μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό και όχι μόνο, η κακοκαιρία αυτή για την Αττική μπορεί να μας θυμίσει το 2002».

Παραμένουμε σε ετοιμότητα! Τίποτα δεν τελείωσε!»

meteo: Πού θα χιονίσει απόψε, τι ύψος χιονιού θα δώσει η «Μπάρμπαρα»

Οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 07/02, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 07/02 και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης 08/02 θα ενταθούν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές.

Στον παρακάτω Χάρτη εμφανίζεται το νέο εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης 07/02 και Τετάρτης 08/02.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού θα προστεθούν στις περιοχές όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση.

Χάρτης. Το εκτιμώμενο ύψος χιονιού στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο για το διήμερο Τρίτης 07/02 και Τετάρτης 08/02 (μωβ αποχρώσεις), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Αναλυτικά:

  • Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 20-30 εκατοστά. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, αλλά υπολογίζεται να είναι κάτω από 5 εκατοστά χιονιού. Πιθανότητες για περιορισμένη χιονόστρωση υπάρχει και στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού.
  • Στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 20 – 40 εκατοστά χιονιού, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 – 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ακριβής πρόγνωση για το χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των ισχυρών χιονοπτώσεων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτείται συνεχής μελέτη των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα αλλά και αύριο, Τετάρτη, με χιονοπτώσεις και στην Αττική, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (9/2).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πολιτική Προστασία, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη του καιρού για την Τρίτη (7/2) και την Τετάρτη (8/2), κάνουν λόγο για κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και προβλέπεται να συνεχιστούν σήμερα Τρίτη 07-02-2023 και αύριο Τετάρτη 08-02-2023.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη (8/2) τα σχολεία σε περιοχές της Αττικής που έχουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές σε όλους τους δήμους.

Δείτε εδώ αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Πηγή: politisonline.com