Την εξαγωγή μεγάλου φορτίου του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στην Αυστραλία, μπλόκαρε η Ιταλία, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, σε μια κίνηση που απειλεί να προκαλέσει διεθνείς αναταράξεις.

Βάσει του Μηχανισμού Ελέγχου Εξαγωγών, που έλαβε η Κομισιόν στις 30 Ιανουαρίου του 2021 οι Αρχές στην Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή στην Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Αυστραλία ζήτησε επανεξέταση του ζητήματος, αλλά διευκρίνισε πως η κίνηση αυτή την οποία ενεργοποίησε η Ιταλία, δεν θα βλάψει το εμβολιαστικό της, πρόγραμμα.

Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο Αβνάνι κοντά κοντά στη Ρώμη. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, καθώς η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη.

Οι δόσεις του εμβολίου που κατασχέθηκαν θα αναδιανεμηθούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που κάνει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρήση του συγκεκριμένου ελέγχου των εξαγωγών. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκκληση του Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας για αυστηρότερη στάση έναντι εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως η απόφαση πάρθηκε λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων σε Ευρώπη και Ιταλία και λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την AstraZeneca, ενώ ανέφερε ότι η Αυστραλία δεν θεωρείται ευάλωτη χώρα.

Η επίπτωση αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική δεδομένου ότι ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου που μπλόκαρε η Ιταλία είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τις προσδοκώμενες παραδόσεις της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.

Αλλά η κίνηση υπογραμμίζει την πρόθεση του Ντράγκι να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι φαρμακευτικών εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να ενθαρρύνει προστατευτικά μέτρα αντιποίνων από άλλες κυβερνήσεις.

Σε μία ακόμη κίνηση… οικονομίας δόσεων, η Ιταλία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως θα χορηγείται μία μόνο δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα χορηγεί η Ιταλία σε όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: politisonline.com