Σύμφωνα με δημοσίευμα της “La Repubblica”, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο δανεισμού από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν.

Την οριστική απόφασή της για τη χρήση του ESM, η χώρα πρόκειται να τη λάβει μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Ιουλίου, αφού επιζητά μεγαλύτερη σαφήνεια και επί των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, η κυβέρνηση συγκάλεσε Εθνική Διαβούλευση για την οικονομική ατζέντα και την πρόσβαση στα κοινοτικά κεφάλαια. Στη διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, έλαβε μέρος και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία φέρεται να παρότρυνε την Ιταλία να εστιάσει σε πέντε προτεραιότητες στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της:

  1. περιορισμό της γραφειοκρατίας,
  2. αποτελεσματικότητα των επενδύσεων,
  3. φορολογική μεταρρύθμιση και είσπραξη φόρων,
  4. χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας,
  5. αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει πιθανότατα τον Ιούλιο να ζητήσουν μαζί με την Ιταλία δάνειο η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στο σημερινό σημείωμά της η Citigroup σχολιάζει πως η νέα πιστωτική γραμμή του ESM έχει αρκετά οικονομικά πλεονεκτήματα για τις τρεις οικονομίες του Νότου και έρχεται με πολύ περιορισμένους όρους, ουσιαστικά δηλαδή τη χρήση των κεφαλαίων για άμεσες ή έμμεσες δαπάνες στην υγεία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Έχει επομένως λογική να κάνουν χρήση των δανείων αυτών για να περιορίσουν, αν και όχι δραστικά, το μέγεθος ου δανεισμού τους από τις αγορές την περίοδο 2020/21 και να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κόστος της πανδημίας» τονίζει η Citi.

Πηγή: politisonline.com