Έξι drones έπληξαν ένα κτήριο κοντά στο Κίεβο, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως επρόκειτο για ιρανικής κατασκευής drones, συχνά γνωστά ως «drones καμικάζι».

Στην πόλη Μπέλα Τσέργκβα, περίπου 75 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, χτύπησαν τα έξι drones σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολεκσέι Κουλέμπα.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά το πλήγμα στη Μπέλα Τσέργκβα ήταν με διαφορά το πιο κοντινό στην πρωτεύουσα Κίεβο.

«Ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, ένας διαπεραστικός ήχος. Άκουσα το πρώτο πλήγμα, το δεύτερο το είδα και το άκουσα. Ακούστηκε ένα βουητό και μετά μια έκρηξη», είπε 80χρονος άνδρας που ζει απέναντι από το κτίριο που επλήγη. Άλλοι κάτοικοι σχολίασαν στο Reuters πως ακούστηκαν τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις και ακολούθησαν άλλες δύο περίπου μια ώρα αργότερα.

Το Κίεβο αναφέρει πως οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα drones στο πεδίο της μάχης από τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση σήμερα, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ τόνισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από κατεχόμενες περιοχές στη νότια Ουκρανία και ότι έξι ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στον στόχο τους.

«Αυτή είναι μια νέα απειλή για όλες τις αμυντικές δυνάμεις (της Ουκρανίας) και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ιχνάτ, συγκρίνοντας το μικρό μέγεθος του drone με ένα βλήμα πυροβολικού.

Οι επιθέσεις άφησαν τους κατοίκους στο Μπέλα Τσέργκβα ταραγμένους να ψάχνουν καταφύγιο όταν ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού αεροπορικής επιδρομής.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονται αυτοί οι Ρώσοι. Δεν ξέρω πότε θα καταφέρουμε να τους εκδιώξουμε από την επικράτειά μας. Μόνο δάκρυα και λύπη για την Ουκρανία μου. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε μια άλλη κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει drones στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την επίθεση.

Πηγή: politisonline.com