Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα, Τετάρτη, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, την πόλη Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην 22χρονη 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.

Ιράν: Συγκρούσεις στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί – Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο-1

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. «Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο twitter η Hengaw, οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον του πλήθους στην τελετή στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους για τη Μασχά… δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ιράν: Συγκρούσεις στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί – Διεκόπη η πρόσβαση στο διαδίκτυο-2

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πιστοί συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί. Η 22χρονη έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Πηγή: politisonline.com