Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ πέθανε χθες το βράδυ από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 68 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Ο Κάρτερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, συνέδραμε στην επίβλεψη της έναρξης μιας στρατιωτικής στρατηγικής που οδήγησε στην απώθηση και εν τέλει στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Από τότε που σταμάτησε να υπηρετεί σε δημόσιες θέσεις, ο Κάρτερ τέθηκε επικεφαλής του Κέντρου Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Μπέλφερ (Belfer Center for Science and International Affairs) στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

Η ανακοίνωση της οικογένειας
«Με βαθιά θλίψη η οικογένεια του πρώην υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ γνωστοποιεί ότι ο υπουργός Κάρτερ απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βοστώνη μετά από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 68 ετών», ανέφερε η οικογένειά του. «[Ο ίδιος] αφιέρωσε την επαγγελματική του ζωή στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και στη διδασκαλία φοιτητών για τα διεθνή θέματα. Ήταν ένας αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, μέντορας και φίλος. Η ξαφνική απώλειά του θα γίνει αισθητή από όλους όσοι τον γνώριζαν».

Ο Ντάγκλας Έλμεντορφ, πρύτανης της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Κάρτερ «τόσο ξαφνικό και τόσο καταστροφικό».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος γνωρίζουν τον Ας Κάρτερ για τις δια βίου προσπάθειές του να υπηρετήσει αυτή τη χώρα, να υπερασπιστεί τις καλύτερες αξίες αυτής της χώρας και να οικοδομήσει έναν ασφαλέστερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους», έγραψε σε μήνυμά του προς τη σχολή, τους φοιτητές και το προσωπικό.

Η σταδιοδρομία του

Η σταδιοδρομία του Κάρτερ στην κυβερνητική υπηρεσία διήρκεσε περισσότερες από τρεις δεκαετίες με προέδρους και από τα δύο κόμματα σε πέντε κυβερνήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ανακοίνωσε ότι οι πολεμικοί θέσεις στον στρατό θα είναι ανοιχτές στις γυναίκες, ο Κάρτερ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από τους καλύτερους ανθρώπους που έχει να προσφέρει η Αμερική. Στον 21ο αιώνα, αυτό απαιτεί να αντλήσουμε δύναμη από την ευρύτερη δυνατή δεξαμενή ταλέντων».

Μήνες αργότερα, όταν ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε τρανσέξουαλ άτομα να υπηρετήσουν ανοιχτά στο στρατό, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί που θέλουν να υπηρετήσουν και μπορούν να ανταποκριθούν στα πρότυπά μας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για να το κάνουν».

Προτού αναλάβει το τιμόνι του Πενταγώνου ως υπουργός Άμυνας, υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες, την τεχνολογία και την εφοδιαστική. Κατείχε επίσης πολυάριθμους ρόλους στον ιδιωτικό τομέα και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεταξύ άλλων ως ανώτερο στέλεχος στο Ίδρυμα Markle και ανώτερος εταίρος στην Global Technology Partners, καθώς και ως σύμβουλος για παγκόσμιες υποθέσεις της Goldman Sachs.

Για περισσότερο από μια δεκαετία ήταν καθηγητής επιστημών και διεθνών υποθέσεων στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. Ο Κάρτερ διετέλεσε επίσης καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Κάρτερ αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Στέφανι, και δύο παιδιά.

Πηγή: politisonline.com