Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν αύριο Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ (G7), για τα έκτακτα μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και τα νοικοκυριά, αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Όπως γράφουν οι Financial Times, μέσα στις προτάσεις βρίσκεται σχέδιο για επιβολή πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλούνται πώς έχουν οι FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ ανά MWh. Η Κομισιόν προτείνει και έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% στη διάρκεια των ωρών αιχμής.

Συμφωνία G7 για πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο
Την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή. Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κάλεσαν όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η αστάθεια της αγοράς ενώ θα απαγορεύσουν την ασφάλιση πλοίων και την παροχή χρηματοδότησης σε μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου με τιμές πάνω από το πλαφόν.

Σύμφωνα με τις Financial Times, η ιδέα να τεθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι να μειωθεί το εισόδημα του Κρεμλίνου χωρίς να περικοπεί η ροή του πετρελαίου του σε μια στενή παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για τεράστιο στοίχημα και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η ιδέα του πλαφόν θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση.

Η κύρια πρόθεση του ανώτατου ορίου τιμών είναι να διασφαλίσει ότι οι πολύ αυστηρότερες κυρώσεις της Ευρώπης –η απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο– δεν θα εξαλείψουν αμέσως τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και δεν θα ενεργοποιήσουν μια τιμή σοκ παρόμοια με αυτή μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1978 έως το 1979.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις να τιμωρούν τη Ρωσία και όχι τους καταναλωτές

Οι ΗΠΑ λένε πως οι κυρώσεις πρέπει να τιμωρούν τη Ρωσία και όχι τους καταναλωτές, όμως αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εκτιμούν πως μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το σχέδιο του πλαφόν θα λειτουργήσει.

Οι χώρες της G7 που υποστηρίζουν το σχέδιο είτε έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο είτε ετοιμάζονται να το κάνουν, οπότε δεν επηρεάζονται. Κίνα και Ινδία, οι δύο σημαντικότεροι αγοραστές πετρελαίου του Κρεμλίνου, δεν έχουν υποστηρίξει το σχέδιο.

Το άρθρο σημειώνει πως η Κίνα, που έχει εμπορικές και γεωπολιτικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ και η διψασμένη για ενέργεια Ινδία, θα συμφωνούσαν να τιμωρήσουν έναν αξιόπιστο προμηθευτή πετρελαίου, για να εξασφαλίσουν φθηνότερο πετρέλαιο. Ακόμη κι αν αυτές οι χώρες δεν εγγραφούν επίσημα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο ως τρόπο διαπραγμάτευσης φθηνότερων προμηθειών, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποτρέψει – ή θα παρακολουθήσει – επιπλέον πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής καθώς είναι εμφανώς δύσκολη ακόμη και η καταμέτρηση των βαρελιών που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Πηγή: politisonline.com