Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, στην πρώτη αμερικανική αντίδραση στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Αντίδραση από το Κίεβο: «Βρίσκεται σε διαφορετική πραγματικότητα»

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας του σήμερα έδειξε ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου για τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Οι κατηγορίες Πούτιν κατά της Δύσης

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του προς τον ρωσικό λαό από το βήμα της Δούμας ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους πολίτες και με την Ουκρανία και παραδέχθηκε ότι η ομιλία του γίνεται σε μια «πολύ δύσκολη» στιγμή για τη Ρωσία και σε ένα «πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε Δύση και ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι μιλούσαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου πριν την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όρο που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εργάζονται «για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» στην «ιστορική γη» (σ.σ. αναφέρεται στην Ουκρανία).

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μια επιχειρήση του Κιέβου στο Ντονμπάς. Το ξαναλέω, αυτοί άρχισαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βια για να τον σταματήσουμε» είπε ακόμα ο Πούτιν. Όπως είπε στόχος της Δύσης είναι να αποκτήσει υπέρτατη δύναμη και η Σεβαστόπολη ήταν ο επόμενος στόχος.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Δύση ο πρόεδρος της Ρωσιας υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο – τρομοκράτες, Ναζί ακόμα και τον Διάβολο – για να πολεμήσει την χώρα του.

Κατά την ανάγνωση Πούτιν οι Ουκρανοί είχαν γίνει «όμηροι των δυτικών αφεντικών τους» που είχαν καταλάβει τη χώρα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. «Το καθεστώς του Κιέβου δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αλλά τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, επίσης, της χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να μετατρέψουν μια τοπική διαμάχη σε παγκόσμια λέγοντας ότι «θα απαντήσουμε κατάλληλα. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».

Κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει.

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα «διαφορετικό σενάριο» πίσω από την πλάτη της, τόνισε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος. «Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει ατελείωτες κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. «Η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα του πολέμου, κι έχει διαπράξει πολλαπλά πραξικοπήματα», τόνισε.

«Η Δύση ξεκίνησε μια στρατιωτική αλλά και οικονομική επίθεση σε βάρος της Ρωσίας»

Ο Πούτιν κατηγόρησε, επίσης, τη Δύση για «κλοπή» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας και είπε ότι «η ρωσική οικονομία έχει ξεπεράσει όλους αυτούς τους κινδύνους».

Τόνισε επίσης ότι η Δύση έχει ξεκινήσει «μια στρατιωτική αλλά και οικονομική επίθεση» σε βάρος της Ρωσίας.

«Δεν έχουν επιτύχει σε κανέναν από αυτούς τους τομείς», είπε και πρόσθεσε: «Οι εμπνευστές των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αυτοτιμωρούνται.. Προκάλεσαν αύξηση των τιμών στις χώρες τους, το κλείσιμο εργοστασίων, την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και λένε στους πολίτες τους ότι φταίνε οι Ρώσοι».

Πηγή: politisonline.com