Σε υψηλό πέντε μηνών εκτινάχτηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καταγράφοντας σημαντική άνοδο , φτάνοντας έτσι συνολικά τις 965.000 σύμφωνα με τα σχοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία που εκδόθηκαν την Πέμπτη από το Τμήμα Εργασίας, παραμένουν σε επίπεδα πρωτοφανή εξαιτίας της πανδημίας. Πριν από την πανδημία, οι εβδομαδιαίες εφαρμογές συνήθως αριθμούσαν περίπου 225.000. Πρόκειται για ένα άλμα από τις 784 χιλιάδες αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας (7/1/2021) και πολύ παραπάνω από τις προβλέψεις για 789.000.

Την περασμένη άνοιξη, μετά το πανεθνικό lockdown, οι αιτήσεις για παροχές ανεργίας αυξήθηκαν σχεδόν στα 7 εκατομμύρια – 10 φορές το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ.

Μετά την πτώση των αριθμών το καλοκαίρι, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις έχουν κολλήσει σε πάνω από 700.000 από τον Σεπτέμβριο. Ο υψηλός ρυθμός απολύσεων συμπίπτει με μια οικονομία που έχει πληγεί καθώς οι καταναλωτές απέφυγαν να ταξιδεύουν, να ψωνίζουν και να τρώνε έξω εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων της Covid-19.

Περισσότεροι από 4.300 θάνατοι αναφέρθηκαν την Τρίτη, ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ. Το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων χώρων όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες έχουν επιφέρει αύξηση των απολύσεων.

Πηγή: politisonline.com