Στενός κύκλος αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Πεντάγωνο ήταν ενήμερος για μια σειρά από μυστηριώδη αντικείμενα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά τα περιστατικά δεν είχαν αναφερθεί ποτέ στον Λευκό Οίκο επειδή δεν είχε προσδιοριστεί με σαφήνεια τι ήταν αυτά τα αντικείμενα, αποκαλύπτουν πρώην αξιωματούχοι που επικαλείται η Wall Street Journal.

Τώρα εκφράζονται υποψίες πως επρόκειτο για μπαλόνια, όπως το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά την κατάρριψη του αντικειμένου, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε τα προηγούμενα περιστατικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις περιοχές πάνω από τις οποίες είχαν πετάξει.

Η παρούσα κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι, πιθανότατα, τα γεγονότα αυτά δεν είχαν γίνει αντιληπτά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ομως ορισμένοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στο Πεντάγωνο φαίνεται ότι γνώριζαν για τα περιστατικά και υποπτεύονταν πως σχετίζονταν με την Κίνα, εικάζοντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιούσε αυτά τα αντικείμενα για να δοκιμάσει συστήματα παρεμβολής ραντάρ πάνω από σημαντικές στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα σχετικά με τα περιστατικά της εποχής Τραμπ απλώς περιορίζονταν σε μια αξιολόγηση, και ως εκ τούτου δεν είχαν κοινοποιηθεί ευρύτερα στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκείνη την εποχή.

Αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών του Πενταγώνου είχαν καταλήξει στην εκτίμησή τους σχετικά με τα αντικείμενα το καλοκαίρι του 2020, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι στην WSJ. Όμως στη δεδομένη αξιολόγηση, η σύνδεσή τους με κατασκοπευτική δραστηριότητα της Κίνας δεν ήταν βέβαιη, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος.

Οι ανησυχίες σχετικά με ύποπτα μπαλόνια της Κίνας έλαβαν διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ενός αντικειμένου που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε το μπαλόνι στις 4 Φεβρουαρίου, στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, και αργότερα καταρρίφθηκαν άλλα τρία αντικείμενα που επίσης πετούσαν σε μεγάλο ύψος.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε στην επίσημη διάψευση των σεναρίων κατασκοπείας από το Πεκίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα άλλα τρία αντικείμενα που εντοπίστηκαν προσφάτως στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πιθανώς να συνδέονταν με ιδιωτικές εταιρείες, επιστημονική έρευνα, ή ακόμα και αναψυχή, αλλά καταρρίφθηκαν προληπτικά.

Πηγή: politisonline.com