Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Πρόεδρος  της Έδρας αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην του Ρουπακιά, δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι της εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η Πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης αναληθές, το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε χθες η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις, που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Μετά από τη σύντομη και άκρως ενδιαφέρουσα σημερινή διαδικασία, η συνεδρίαση του Δικαστηρίου διεκόπη για αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα συνεχιστεί ακριβώς τότε, προκειμένου να αναζητηθεί από την εισαγγελική αρχή, όπως ζήτησε η Πρόεδρος της Έδρας Μαρία Λεπενιώτη, τυχόν βούλευμα αναφορικά με το εάν ο ευρωβουλευτής Γιάννη Λαγός είχε παραβιάσει στο παρελθόν περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική πρόταση για αναστολή, το σκεπτικό και η οργή της πολιτικής αγωγής - Κοινωνία | News 24/7

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν στη συνέχεια, αύριο, ανάλογα και με την εξέλιξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας με τις δευτερολογίες τους.

Η εισαγγελική πρόταση

«Όλη η πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως οι Ν. Μιχαλολιάκος, του οποίου το αδίκημα χρονολογείται στο 1979, αλλά και οι Σ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος για παράπλευρα αδικήματα», ανέφερε επίσης η εισαγγελέας, για να τονίσει πως κατά την άποψή της δεν προκύπτει πως αν μείνουν ελεύθεροι θα τελέσουν νέα αδικήματα.

«Η εισαγγελέας ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή του Ν. Μιχαλολιάκου το 1979 ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως ταυτόχρονα παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού», σχολίασε ο δικηγόρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των θυμάτων στα ΜΜΕ, πάντως, προκάλεσαν ένταση εντός του ακροατηρίου, όταν ο δικηγόρος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, διαμαρτυρήθηκε για αυτές, καταθέτοντας την απομαγνητοφώνησή τους στο δικαστήριο: «Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Το δικαστήριο αυτά μπορεί να τα πληροφορηθεί πριν την απαγγελία της αποφάσεώς του και θέλω να το προλάβω. Εγώ τα καταδικάζω στο σύνολό τους, γιατί μοναδικό σκοπό έχουν να επηρεάσουν την κρίση σας», ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει να παρέμβει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τα όσα ελέχθησαν για την κ. Οικονόμου.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυλαία με τις αποφάσεις για τις αναστολές των ποινών - ΤΑ ΝΕΑ

Μεταξύ των υπόλοιπων νομικών επιχειρημάτων που παρέθεσε η εισαγγελέας, υπήρξε και ένα «πολιτικό» επιχείρημα. Υιοθετώντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του δικηγόρου του Ν. Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλλη, σημείωσε πως «ουδείς κίνδυνος υπάρχει πλέον για την κοινωνία, αφού διαλύθηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το κόμμα αποδυναμώθηκε και ο πολιτικός λόγος της Χρυσής Αυγής απαγορεύτηκε».

Πάντως η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας είναι «συμβατή» με την πρόταση που είχε καταθέσει περί αθωότητας των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οπως και τότε, η εισήγηση αυτή δεν είναι καθόλου δεσμευτική για το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Αν πάντως συμφωνήσει με την εισαγγελέα, θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που θα αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: politisonline.com