Την ώρα που κορυφώνονται οι έρευνες για την εύρεση του υποβρυχίου της OceanGate, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν η εταιρεία έχει ποινική ευθύνη, ιδίως στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου κατά το οποίο οι επιβάτες του εντοπιστούν νεκροί.

Κομβικό σημείο ως προς αυτό φαίνεται πως θα είναι το έγγραφο το οποίο καλούνταν να υπογράψουν οι επιβάτες του Titan, πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους, σύμφωνα με το οποίο ο υπογράφων λαμβάνει την ευθύνη του ταξιδιού του. Αυτό που τονίζεται είναι ότι μόνο στην πρώτη σελίδα αναφέρεται τρεις φορές η λέξη «θάνατος».

«Υπογράφεις μια τεράστια δήλωση, που απαριθμεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι», δήλωσε ο Μάικ Ράις στο BBC. «Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σου».

«Ανοιχτό» η OceanGate να διωχθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ειδικότερα, σε σχέση με τα παραπάνω, ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες και εταίρος πλέον της νομικής εταιρείας El Dabe Ritter Trial Lawyers, ο Joshua Ritter, δήλωσε στην Daily Mail πως η ρήτρα που υπέγραψαν όσοι επρόκειτο να επιβιβαστούν στον «Τιτάνα» δεν σημαίνει πως οι ιθύνοντες της εταιρείας είναι «πλήρως προστατευμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη».

«Το ερώτημα αν η OceanGate θα μπορούσε να διωχθεί για ποινικό αδίκημα μένει να απαντηθεί, αλλά μερικές κυβερνήσεις ή ένας συνδυασμός αυτών θα διερευνήσουν την τραγωδία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση θα ηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα των ερευνών, επειδή η εταιρεία έχει έδρα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον», είπε ακόμη ο Joshua Ritter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η OceanGate θα μπορούσε να διωχθεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια: «Οι άνθρωποι μπορούν να συναινέσουν για να μετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο υπεύθυνος προστατεύεται πλήρως από ποινικές ευθύνες».

«Το χειριστήριο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να γίνει έρευνα»

«Αν μια έρευνα αποδείξει πως οι μετέχοντες σε αυτήν τη δραστηριότητα εξαπατήθηκαν σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους ή πιέστηκαν να συναινέσουν σε δραστηριότητες που κανονικά θα απέφευγαν, μπορεί να υπάρξουν κατηγορίες για να ασκηθεί ποινική δίωξη», είπε ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες και εταίρος πλέον της νομικής εταιρείας El Dabe Ritter Trial Lawyers.

Σημείωσε δε ως προς το χειριστήριο με το οποίο κινείται το υποβρύχιο πως κάτι τέτοιο «θα άνοιγε τον δρόμο για διενέργεια έρευνας». «Ωστόσο, ο CEO της εταιρείας είναι μεταξύ των αγνοουμένων και αν δεν επιβιώσει θα προκύψουν ζητήματα ως προς το ποιος φέρει την τελική ευθύνη».

«Το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, γνώριζαν πως δεν πήγαιναν για διακοπές»

Ο Miguel Custodio, συνήγορος που ειδικεύεται σε περιπτώσεις που ενέχουν σωματική βλάβη στο Los Angeles, είπε από την πλευρά του στην Daily Mail πως οι οικογένειες των αγνοουμένων ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες να βρουν δικαίωση, εφόσον επιβεβαιωθεί η τραγωδία για τους επιβαίνοντες του υποβρυχίου.

«Όλοι όσοι επέβαιναν στο βαθυσκάφος γνώριζαν πως δεν πήγαιναν για διακοπές ή για να δουν κάποιο αξιοθέατο, αλλά πως ήταν μια εξερεύνηση στο άγνωστο, σε ένα από τα βαθύτερα σημεία στον πλανήτη. Η τιμή από μόνη της είναι μια απόδειξη πως επρόκειτο για κάτι μείζον και σοβαρό. Το ταξίδι ήταν αυτό καθαυτό επικίνδυνο και θα μπορούσαν τα πράγματα να μην εξελιχθούν καλά.

Δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας για τις οικογένειες στο δικαστήριο, αλλά η ρήτρα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, αν μπορεί να αποδειχθεί πως η OceanGate ήταν αμελής σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση του υποβρυχίου ή τη διενέργεια των ταξιδιών για τον Τιτανικό, και η αμέλεια αυτή να αποτέλεσε την αιτία για να χαθεί το υποβρύχιο».

Πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί η ρήτρα για απόσειση ποινικών ευθυνών που υπέγραψαν οι επιβάτες του υποβρυχίου

Πολλοί που έχουν επιβιβιβαστεί στο βαθυσκάφος και υπέγραψαν τη ρήτρα θεωρούν πως η ρήτρα που υπέγραφε εκ των προτέρων κάθε επιβάτης θα δημιουργήσει προβλήματα σε ενδεχόμενη δίωξη σε βάρος της εταιρείας.

Ο Peter Selvin, επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλιστικής Κάλυψης της εταιρείας Ervin Cohen Jessup με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, είπε στην Daily Mail:

«Η αρχή που εφαρμόζεται γενικά είναι πως η ρήτρα για την απόσειση ποινικών ευθυνών εφαρμόζεται με δύο επιφυλάξεις: το πρώτο πως δεν αθωώνεται κανείς από εσκεμμένο παράπτωμα και το δεύτερο πως η ρήτρα δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου οι εναγόμενοι έχουν προβεί σε εκούσια απερίσκεπτη πράξη, ωστόσο η αμέλεια είναι κάτι το διαφορετικό».

Πηγή: politisonline.com