Τα σύνορά της ανοίγει από την Πέμπτη 18/3 η Ισλανδία σε όλους τους ταξιδιώτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ενώ το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλη μορφή ελέγχου.

Το μέτρο αυτό, που ισχύει ήδη από τις 20 Ιανουαρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, στον οποίο ανήκει η Ισλανδία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, στο εξής θα επεκταθεί σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα «όποια κι αν είναι η προέλευση», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση. Γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από τις χώρες του Σένγκεν ή αυτό που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ονομασία «Κίτρινη κάρτα».

Δεν θα απαιτείται διενέργεια τεστ ή καραντίνα

«Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν τέτοια πιστοποιητικά δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να τηρήσουν μια περίοδο καραντίνας ή να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR κατά τους διασυνοριακούς ελέγχους», διευκρινίζει η κυβέρνηση. Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι πέρασαν μια λοίμωξη από Covid-19 παρουσιάζοντας ένα θετικό διαγνωστικό τεστ πάνω από 14 ημέρες, θα αποφύγουν επίσης τους περιορισμούς στην είσοδο, όπως αυτό συμβαίνει από τον Δεκέμβριο για τους ταξιδιώτες από τον χώρο Σένγκεν.

Πρωτοπόρος η Ισλανδία: Aνοίγει τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν στους πολίτες τρίτων χωρών

Η Ισλανδία γίνεται έτσι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγει τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν στους πολίτες τρίτων χωρών. Η Κύπρος ανακοίνωσε από την πλευρά της, στις αρχές Μαρτίου, την πρόθεσή της να επιτρέψει την είσοδο χωρίς καραντίνα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, από την 1η Μαΐου. Εναρμονίζοντας τις απαιτήσεις της, η Ισλανδία ελπίζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις ροές επισκεπτών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις δύο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της, μεταξύ των πιο προηγμένων στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 20% των επισκεπτών που φθάνουν σε αυτό το νησί του Βόρειου Ατλαντικού παρουσίασαν ένα πιστοποιητικό προηγούμενης λοίμωξης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με σημείωση του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Ισλανδία σήμερα έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Η συχνότητα εμφάνισης του κορωνοϊού είναι μόλις 9 ανά 100.000 κατοίκους. Σχεδόν το 10% του πληθυσμού έχει λάβει μία τουλάχιστον δόση εμβολίου.

Πηγή: politisonline.com