Στη θανάτωση όλων των μινκ στη μονάδα εκτροφής στην Κοζάνη, μετά τα κρούσματα  κορωνοϊού, που καταγράφηκαν στα δύστυχα ζώα, αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, τα μινκ κολλάνε από τους ανθρώπους, μεταλλάσσουν τον ιό και μπορούν να τον ξαναμεταδωσουν στον άνθρωπο. Όποτε πιθανών έτσι να αχρηστευτεί το εμβόλιο, όταν τελικά αυτό κυκλοφορήσει.

Κορωνοϊός: Θανάτωση όλων των μινγκ στη μονάδα εκτροφής στην Κοζάνη

Επίσης, σε άλλες δυο μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταγράφει μινκ με συμπτώματα, έχουν γίνει τεστ και αναμένονται τα αποτελέσματα. Αν βγουν θετικά, δυστυχώς θα θανατωθούν και αυτά..

Θυμίζουμε ότι θετικά στον κορωνοϊό διαγνώσθηκαν και τα 8 δείγματα, συγκεκριμένα από 4 νεκρά και 4 εν ζωή μινκ, που ελήφθησαν χθες, από μονάδα εκτροφής του συγκεκριμένου είδους γουνοφόρων ζώων στο Βόιο, στην οποία είχε βρεθεί θετικός – στον κορωνοϊο – ο ιδιοκτήτης της.

Όπως ανέφερε, στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: «Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εκτροφής υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2500.

Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό  για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».

Πηγή: politisonline.com