Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε δεκαήμερο εθνικό πένθος.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King» (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το»God save the Queen» (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.


Το Συμβούλιο Διαδοχής συνεδριάζει αυτή την ώρα στις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα, από τον εξώστη του παλατιού και, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε live:

https://www.kathimerini.gr/world/562038160/o-karolos-g-anakiryssetai-episima-vasilias/

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι παρών, πρόκειται να φτάσει σύντομα για την πρώτη συνεδρίαση με το ιδιωτικό του συμβούλιο.

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος»
Εμφανώς συγκινημένος ο Κάρολος Γ΄ απευθύνθηκε χθες, στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’.

Συμπλήρωσε ότι, ανακούφιση τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του, προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, σημειώνοντας πως «η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία πλούσια ζωή» και προσθέτοντας ότι «η υπόσχεση που έδωσε να υπηρετεί τη χώρα είναι σημαντική».

Η ζωή μου θα αλλάξει
Ο νέος βασιλιάς παραδέχθηκε ότι λόγω των νέων του καθηκόντων η ζωή του θα αλλάξει ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην Καμίλα, όσο και στον Γουίλιαμ και Χάρι.

«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει. Δεν θα μπορώ να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στα φιλανθρωπικά ιδρύματα», τόνισε ο Κάρολος Γ’.

Και προσέθεσε: «Επίσης, είναι εποχή αλλαγών και για την οικογένειά μου. Η Καμίλα είναι στο πλευρό μου και γίνεται βασιλική σύζυγος και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι ο διάδοχός του, Γουίλιαμ, «θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους», ενώ εξέφρασε την αγάπη του στον Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, «που συνεχίζουν να χτίζουν τις ζωές τους στο εξωτερικό».

Πηγή: politisonline.com