Ξεχωριστή και ιστορικής σημασίας η σημερινή ημέρα, καθώς τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την  Ευρώπη ξεκίνησε ο μαραθώνιος του εμβολιασμού ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σήμερα ήταν η πρεμιέρα της επιχείρησης «Ελευθερία», και ως πρωταγωνιστές επιλέχθηκαν συμβολικά συγκεκριμένα άτομα τα οποία έδωσαν το καλό παράδειγμα σε όλους τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή διαδικασία.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη φτάσει 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech και θα ακολουθήσει η αποστολή εκατομμυρίων ακόμη, προκειμένου να δομηθεί ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας», το οποίο θα μας επιτρέψει σταδιακά να επιστρέψουμε στις προ πανδημίας καθημερινές μας συνήθειες.

Οι δύο πρώτοι πολίτες στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer χορηγήθηκε σε μια εκπρόσωπο του κλάδου των υγειονομικών και συγκεκριμένα στην νοσηλεύτρια Ευανθία Καμπισιούλη, εργαζόμενη σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Πρόκειται για μια επιλογή καθαρά συμβολική αλλά και απολύτως δικαιολογημένη καθώς οι εργαζόμενοι στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρα μας ήταν από την έναρξη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του «αόρατου εχθρού», κρατώντας όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα και νοσηλευτήρια, μεγάλη τιμή, τιμάται όλος ο ιατρικός κλάδος αποτελεί μια τιμητική επιλογή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς μας. Ιστορική μέρα, ελπίζω για μια καινούργια σελίδα. Έχουμε πολύ δρόμο αλλά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και πολύ γρήγορα ελπίζω να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας», δήλωσε η κ. Καμπισιούλη λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό.

Ο δεύτερος πολίτης στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Γιοβανίδης, που κατάγεται από την Ορεστιάδα, προθυμοποιήθηκε από μόνος του να είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί, επειδή ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα στη σημασία των εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, η πρώτη πολίτης της χώρας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκειμένου να εμβολιαστεί. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το πρώτο πρόσωπο της πολιτικής ζωής της χώρας μας που εμβολιάστηκε.

Την κ. Σακελλαροπούλου περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Υγείας, Βασιλης Κοντοζαμάνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι», προσθέτοντας ότι «αυτά τα Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη, όλοι οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο που μόχθησαν και πέρασαν νύχτες με αγωνία προσπαθώντας να έχουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα έτοιμο το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Αναφερόμενη στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας επεσήμανε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα έχουν τώρα να υλοποιήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας».

Κ. Μητσοτάκης: Σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση- Οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας

Το μεσημέρι της Κυριακής έφτασε στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech. Εκεί βρισκόταν ήδη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εμβολιάστηκε στη συνέχεια.

Αφού ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατάφερε και παρέδωσε την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της αλληλεγγύης. Οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας. Εμβολιαζόμαστε για να δώσουμε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Μαζί μας και οι υγειονομικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους χρωστάμε πολλά».

Σ. Τσιόδρας: Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας

Λίγη ώρα μετά τον πρωθυπουργό, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έκανε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος τόσο για τον συντονισμό της Επιτροπής για τον κορωνοϊό όσο και για την ενημέρωση των πολιτών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας συνομίλησε με το προσωπικό και έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα την οποία περιμέναμε πολύ καιρό.

«Επιτέλους ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, όπου κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένας πολίτης» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας παράλληλα ότι «για την έγκριση του εμβολίου ίσχυσαν κι ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε δοκιμές. Θέλω να ελπίζω ότι με τον σταδιακό εμβολιασμό θα μετριαστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία μας».

«Δεν είναι το τέλος ακόμη. Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας», προσέθεσε.

Γ. Βαρουφάκης: Tο εμβόλιο είναι τόσο η ορθή επιλογή ατομικά, όσο και κοινωνικό αγαθό

Την πρώτη μέρα της επιχείρησης «Ελευθερία» αποφάσισε να εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ο πρόεδρος της Κ.Ο και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο πολιτικό αρχηγό της αντιπολίτευσης που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού.

«Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή επιλογή ατομικά, όσο και κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό. Νιώθω βέβαια μια ντροπή που ένα τόσο πολύτιμο αγαθό για πολλούς μήνες θα είναι προνόμιο κάποιων λίγων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης μετά τον εμβολιασμό του.

Πηγή: politisonline.com