Η ομαδική έκθεση της Αλεξάνδρας Κολλάρου «Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II – Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί», εξετάζει την μαγεία της τέχνης και τη σχέση μεταξύ διαφορετικών εικαστικών πρακτικών μέσα από μία εκλεκτικιστική συλλογή νέων έργων που αντανακλούν τη δημιουργική ενέργεια της εποχής μας.

Προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, η επιμελητική πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλάρου, εκτός από την φυσική της έκδοση στην The Project Gallery , είναι διαθέσιμη και σε 2 ψηφιακές εκδοχές: ένα microsite και μία εικονική γκαλερί που ανοίγει την ψηφιακή της “πόρτα” στις 15 Νοεμβρίου 2020.

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Η σχεδόν σουρεαλιστική νέα κανονικότητα είναι έξω από τα μέτρα μας – μοιάζει να ζούμε σε ένα αλλόκοτο παραμύθι, περιμένοντας αγωνιωδώς το αίσιο τέλος. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, η εικαστική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δημιουργούν όνειρα χωρίς λόγια, δίνοντας στην ψυχολογία μας το φιλί της ζωής.

«Η τέχνη ανέκαθεν συνόδευε τους ανθρώπους στις σκοτεινές στιγμές, είναι αρχετυπικό εργαλείο επιβίωσης. Δεν υπάρχει σενάριο εγκατάλειψης, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να παράγουν έργα, για να σώσουν τη ψυχή – τη δική τους και τη δική μας.» σημειώνει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

Σαν ψυχογραφήματα, των δημιουργών τους αλλά και του συλλογικού ασυνείδητου, τα έργα εκφράζουν ευρεία γκάμα συναισθημάτων: από την ελπίδα και την αμηχανία μέχρι τον εκνευρισμό και την ονειροπόληση. Στο τέλος η ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι θριαμβεύει, δίδεται η υπαινικτική υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά.

Συσχετισμοί και όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης

Μέσα από το έργο καλλιτεχνών που απέχουν εκφραστικά μεταξύ τους, η έκθεση εξετάζει τους συσχετισμούς και τα όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και τη δύναμη του πλαισίου να υπαγορεύει τη σχέση του θεατή με τις εικόνες. Φιγούρες, σύμβολα και γράμματα, χρώμα, κλίμακα, φόρμες και υλικά δημιουργούν μαζί άχρονους, μαγικούς τόπους όπου ποικίλες έννοιες και προθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά. Νατουραλιστικές νεκρές φύσεις συνδιαλέγονται με street art πορτραίτα και κινητικά έργα, φυσικού μεγέθους γλυπτά ζώα, κεντητά ταμπλό και τυπογραφικές εγκαταστάσεις. Καλούμαστε να μπούμε σε μία ιδιότυπη χώρα των θαυμάτων με οδηγό μία επιμελητική πρόταση που καθρεφτίζει το τώρα και αναδεικνύει δουλειές καλλιτεχνών που αξίζει να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε σήμερα.

Η τέχνη είναι η απάντηση

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, σε μία στιγμή στιγματισμένη από αβεβαιότητα, η τέχνη δεν πτοείται από αντιξοότητες.
Η τέχνη είναι η απάντηση.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εικαστικής τριλογίας «Η Αλεξάνδρα στη χώρα των θαυμάτων» (2011-) μιας σειράς εκθέσεων που, με αφετηρία το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll, μας μυούν στην μαγική διάσταση της τέχνης.

Στο microsite της έκθεσης, στη διεύθυνση http://www.artaz.gr/alexandra-in-wonderland-ii/ οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, τα προφιλ των καλλιτεχνών και τα έργα τους, αλλά και να προχωρήσουν απευθείας σε συνεννόηση για οποιαδήποτε ερώτηση. Μέσα από την ίδια διεύθυνση αποκτούν πρόσβαση και στην εικονική γκαλερί, όπου παρουσιάζονται τα έργα, σε διαφορετικό στήσιμο και προσέγγιση, δίνοντας μία άλλη επιμελητική οπτική της έκθεσης. Οι επισκέπτες μπορουν να πλοηγηθούν στα δωμάτια της γκαλερί τρισδιάστατα, και να απολαύσουν τα έργα υπό τους ήχους του πειραματικού soundtrack “Who the fuck is Alice?”, που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση από την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη και τον συνθέτη Περικλή Λιακάκη και συμπληρώνει την εμπειρία βάζοντας στην εξίσωση ακόμη μία έκφραση τέχνης.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκτενές παράλληλο πρόγραμμα δράσεων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιάκωβος Βολκώβ, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Βασίλης Γεωργίου, Χρήστος Γκιώνης, Sarah Ettlinger, Itsmi, Βασίλης Καρούκ, Καλλιόπη Κουκλινού, Γιώργος Κουτσούρης, Λούλα Λεβέντη, Δημήτρης Λιόσης & Harrison Lambert, Δήμητρα Χανιώτη, Paraskevi, Κώστας Πρωτοπαπάς, Αργύρης ΣΕΡ, Mαρία Σπυράκη, The Krank, Κατερίνα Τσαλιγοπούλου, Heart Factory, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σιμόνη Φοντάνα.

Σχετικά με την Αλεξάνδρα Κολλάρου

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία 26 χρόνια, στοχεύοντας να την κάνει προσιτή σε όλους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». @alexandrakollaros ▪ www.alexandrakollaros.com

Σχετικά με τη The Project Gallery

Η The Project Gallery είναι ένας πολυσυλλεκτικός χώρος τέχνης που στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και στην ενεργοποίηση του Αθηναϊκού κέντρου μέσω της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. @theproject gallery ▪ www.theprojectgallery.gr

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II: Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί.
#aiw2
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου
Διεύθυνση: The Project Gallery, Νορμανού 3, 1ος όροφος (εντός στοάς), Μοναστηράκι
Ημέρα έναρξης: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, 15:00 – 21:00
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 12:00 –18:00
Διάρκεια: 7-29 Νοεμβρίου 2020
Experimental Soundtrack: Λευκή Καρποδίνη & Περικλής Λιακάκης (λ-ensemble)
Με την υποστήριξη: artAZ, Couleur Locale
Χορηγός Επικοινωνίας: Kroma magazine
Microsite: http://www.artaz.gr/alexandra-in-wonderland-ii/
Virtual Room: Εγκαίνια Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, 19:00
Πληροφορίες: 2130436954

Πηγή: politisonline.com