141 συνεδριάσεις της επιτροπής

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, περιέγραψε το σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19 όλους αυτούς τους μήνες. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις, με μέση διάρκεια τις 3,5 με 4 ώρες. «Πάντα καταλήγαμε κάπου. Είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε διάστημα ελάχιστων μηνών διπλασιάσαμε την ικανότητα της χώρας σε διενέργεια ελέγχων», τονίζοντας ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί έως και 27.500 ελέγχους σε μία ημέρα.

«Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από εδώ και πέρα. Και όπως θα έλεγε και ο κύριος Τσιόδρας, το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι, το θέμα είναι να αγκαλιάσει με ασφάλεια ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Πρεζεράκος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είναι στη φάση αναβάθμισης της στρατηγικής στο testing, με περισσότερους ελέγχους. «Εχουν προστεθεί και οι ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου του ιού, τα γνωστά σε όλους μας rapid tests, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα πλέον να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στη λήψη των αποτελεσμάτων και είναι και γενικότερα μια πιο εύκολη διαδικασία, το ίδιο αποτελεσματική.

Βέβαια, να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι υπήρξε μεγάλος προβληματισμός γύρω από τη χρήση των τεστ και είμαστε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση με τα τεστ ταχείας δοκιμασίας, τα rapid tests», πρόσθεσε.

Κίνδυνος ανατροπής: Μουδιασμένος ο Β. Κικίλιας, θέτει προτεραιότητες

Το… μούδιασμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα πλήρη στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κίνδυνο που ελλοχεύει η μικρή βελτίωση που έχει παρουσιαστεί τις πέντε εβδομάδες του lockdown να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό είναι στο 83% σε επίπεδο επικράτειας, στο 77% στην Αττική και στο 91% για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο που επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κατόπιν προτροπής του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι η αύξηση κατά 5% σε διάστημα ενός μήνα στις νέες διαγνώσεις που αφορούν στους πολίτες 75 ετών και πλέον, όπως και την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών.

Πρόκειται για ηλικίες που έχουν βαριά επίπτωση του κορωνοϊού και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγή σε Εντατική σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκαλεί μια συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.

Κικίλιας: Να στηρίξουν όλοι την εθνική προσπάθεια που κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμη οκτώ περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας. Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι» και για τη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, στο σύνολο των 1.677 κρουσμάτων, η Αττική ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τη Θεσσαλονίκη, με 365 και 317 κρούσματα αντίστοιχα. Η Λάρισα επανήλθε στην… τρίτη θέση με 103 περιστατικά, στη Δράμα εντοπίζονται 35 κρούσματα, στην Πιερία 43, στο Κιλκίς 26, στην Πέλλα 55, στην Ημαθία 40 και στη Φλώρινα 25. Οι Σέρρες, επίσης, είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές με 52 νέες μολύνσεις χθες.

Προτεραιότητα

«Με αυτά τα νούμερα, το θέμα είναι εάν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα. Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης; Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα», πρόσθεσε, και απέστειλε ένα σαφές μήνυμα εν όψει των Χριστουγέννων.

«Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράστασή μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα».

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προέτρεψε ακόμη και η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων δώρων να αναβληθεί για λίγο καιρό, προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία.

Ο κ. Κικίλιας, πάντως, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», και πρόκειται για τα εμβόλια που αναμένονται με την έλευση της νέας χρονιάς, ενώ κατέληξε ότι «υπάρχει μεν προβληματισμός για τα νούμερα που ακούσατε, αλλά χρειάζεται υπομονή και κουράγιο για την ελπίδα που έρχεται».

Πηγή: politisonline.com