Στις σχετικές ανακοινώσεις θα προβούν σήμερα το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Υγείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00, θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 14 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 7 του μήνα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ελήφθη χθες σε τηλεδιάσκεψη της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε να έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές τους, να εντοπιστούν οι δυνητικά φορείς του ιού, αλλά και να έχουν προετοιμαστεί πλήρως τα σχολεία.

Το γεγονός ότι για τρίτη κατά σειρά ημέρα χθες η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων διατηρούταν σταθερά κάτω από τα 200 αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες ημέρες, διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο η ασφάλεια επιστροφής των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει τρεις δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς υπενθυμίζεται, πως μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να φορούν τη μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων και μόνο στα διαλείμματα θα επιτρέπεται να την αφαιρούν.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική από το Νηπιαγωγείο σε όλους τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να εξαγγέλλει εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς και ειδικούς στους μικρούς μαθητές έως και την Γ’ Δημοτικού για τη σωστή χρήση της.

Τα διαλείμματα θα γίνονται ξεχωριστά για κάθε τάξη και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών.

Εκδρομές και σχολικά πρωταθλήματα αναβάλλονται ενώ οι σχολικές εορτές και οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Το σχέδιο των ειδικών προβλέπει καθαρισμό των τάξεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να προχωράει φέτος στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών, εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης (αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι), ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Αναφορικά με τα κενά, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 25.046 αναπληρωτών, εκ των οποίων οι 21.065 αφορούν εκπαιδευτικούς και οι 3.981 ειδικό και βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους αναπληρωτές, η Ειδική Αγωγή ενισχύεται φέτος και με 4.500 μόνιμους διορισμούς.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει αναλυτικές οδηγίες προς τα σχολεία,  για τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος και για τη σωστή χρήση της μάσκας, ενώ θα πραγματοποιεί και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι χρήζουν παρέμβασης.

Πηγή: politisonline.com