Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζητούν με επιστολή τους 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προτρέποντας μάλιστα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ξεκινήσει «σοβαρές» συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους και σήμερα σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues) με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η Daily Mail, στην επιστολή συμμετέχουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στόχος είναι τα γλυπτά τα επιστραφούν μέχρι το 2021, στην 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά» τονίζει η επιστολή.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph πάντως: «Τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων λένε “ευχαριστώ” στην Βρετανία γιατί φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να πράξει το σωστό

Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβάνεται την ελληνική ιστορία καλύτερα από οποιονδήποτε και τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί τον καλούν να κάνει το σωστό.

Η επιστροφή των γλυπτών σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας όσο και τη νέα θέση της χώρας στον κόσμο μετά το Brexit».

Όπως σημειώνει πάντως, η Daily Mail, για να προχωρήσει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον νόμο British Museum Act του 1963 που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων.

Πηγή: politisonline.com