Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σήμερα  στον ΣΚΑΪ, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε, δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.

Η επιδημία φουντώνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 «θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων».

«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.«Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επεσήμανε.

Τι ανέφερε ο καθηγητής για το άνοιγμα των σχολείων – Πιθανή μέρα επαναλειτουργίας η 14η Σεπτεμβρίου

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις χρησιμοποιώντας το εξής παράδειγμα: «Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».

Πηγή: politisonline.com