Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την αλλαγή στάσης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν διαβεβαίωσε, το Σάββατο το πρωί, πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Μετά από μια νύχτα σύγχυσης και χάους, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι βρίσκεται μέσα στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ-ον-Ντον και ότι οι μαχητές του έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών της πόλης. Η Μόσχα τον κατηγορεί για ανταρσία και απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις δυνάμεις της Wagner. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Ροστόφ μία στρατηγικής σημασίας πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον, είναι δύσκολη.

Και όπως επισημαίνει ο Guardian, η αναταραχή στην περιοχή που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ

Το Ροστόφ-ον-Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ρωσίας και πρωτεύουσα της περιοχής Ροστόφ που συνορεύει με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Η πόλη, μόλις 100 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας, φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας.

Τι σημαίνει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν είπε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αναφέρει η ίδια πηγή. Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα μαχητικά του είχαν τον έλεγχο ενός αεροδρομίου, αλλά ότι τα αεροπλάνα που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία «έφευγαν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

«Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό τον έλεγχό μας, έτσι ώστε τα μαχητικά αεροσκάφη να μην χτυπήσουν εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», είπε ο Πριγκόζιν. Σε ένα ξεχωριστό, μη επαληθευμένο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρέμβουν στο να διοικούν τα στρατεύματά τους», αλλά ότι οι διαταγές τους στην Ουκρανία οδηγούν σε τεράστιες απώλειες.

«Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ντροπή στη χώρα στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν, πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».

Πηγή: In.gr

Πηγή: politisonline.com