Αντιθέτως αυξάνουν τον προβληματισμό αλλά και τις διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών για τα επόμενα βήματα.

Διχογνωμίες των ειδικών για τα επόμενα βήματα 

Με δεδομένο ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά σχολεία, εστίαση, καφέ, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα, τα κρίσιμα διλήμματα αφορούν στο λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και  τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων. Και για τα τρία αυτά, οι επιστήμονες φοβούνται ότι αν δοθεί το πράσινο φως, ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού είναι μεγάλος.

Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες αλλά και οι επικεφαλής της Εκκλησίας πιέζουν για ελεγχόμενο έστω, άνοιγμα.

Οι προτάσεις για συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές εορτές 

Το θέμα της συμμετοχής πιστών στις Εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο,  ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε και προτάσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού, αλλά με ανοικτές τις εκκλησίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ιεραρχία της Εκκλησίας φέρεται να προτείνει κατά τις  «κρίσιμες» ημέρες, δηλαδή την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, του Αγίου Βασιλείου και την παραμονή και ανήμερα Φώτων, να γίνουν περισσότερες λειτουργίες από τις συνήθεις, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες πιστοί στους ναούς, με ανώτερο όριο τους 50 για τους μεγάλους και λιγότερες (ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε ναού) για τους μικρότερους.

Κάποιοι λοιμωξιολόγοι, φοβούνται ωστόσο πως αν ανοίξουν οι πόρτες των ναών για τους πιστούς, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Υπό εξέταση το αν και πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για το λιανεμπόριο. Εάν τελικώς ανοίξει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο.

Πρώτον, γιατί το ωράριο του λιανεμπορίου μπορεί να διευρυνθεί, για να μην έχουμε συνωστισμό και δεύτερον, γιατί μετά το κλείσιμο ενός καταστήματος, θα πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να επιστρέψει και ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής στο σπίτι του.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα υπάρχει μια απαγόρευση νυχτερινής μετακίνησης, απλώς το ωράριο μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό.

Μετακίνηση για εξοχικά δεν προβλέπεται. Θα υπάρξει όμως κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό Νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους Το ίδιο θα γίνει με φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους.

Πηγή: politisonline.com