Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της Wagner η οποία έχει προχωρήσει σε εξέγερση στη Ρωσία, ήταν ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές του Βλαντίμιρ Πούτιν και στενός συνεργάτης του.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία είχε αναλάβει τις μάχες στην Μπαχμούτ, ωστόσο αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με την ηγεσία του ρωσικού στρατού σε σχέση με το πώς διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Η Δύση τον έχει κατηγορήσει για μια σειρά υποθέσεις, για τις οποίες εκείνος καυχιόταν, ενώ έχει υποστεί μια σειρά κυρώσεις από δυτικές κυβερνήσεις.

Είτε πρόκειται για ανάμιξη σε εκλογές ξένων χωρών, είτε για την οργάνωση μισθοφόρων Wagner, τη διαβόητη παραστρατιωτική του οργάνωση, ο γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», δήλωνε ανοιχτά ότι είναι ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές του Κρεμλίνου.

Παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και έπειτα από χρόνια αρνήσεων, υπερηφανεύτηκε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις εκλογικής χειραγώγησης.

«Είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε», είχε πει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρίας του Concord.

Οι ΗΠΑ τον παρουσίαζαν ως διοργανωτή επιχειρήσεων επιρροής που πραγματοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, τις περισσότερες φορές για να υπονομεύσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον έναντι αυτής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Επιχειρήσεις σε Συρία και Αφρική

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε παραδεχτεί με κομπασμό ότι ίδρυσε το 2014 την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία όπως είχε κάνει και στη Συρία, αλλά και στην Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου εκεί όπου το τελευταίο θέλει να ενεργήσει κρυφά.

«Αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίστηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, τους φτωχούς Αφρικανούς και τους Λατινοαμερικανούς, έγιναν στυλοβάτες της πατρίδας μας», έλεγε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Τον Οκτώβριο του 2022, με αυτό το διαφημιστικό μοτίβο, εγκατέστησε με τυμπανοκρουσίες σε ένα γυάλινο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη την έδρα της «ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner».

Αυτό το πέρασμα από τη σκιά στο φως ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, να μιλά στους κρατούμενους ενός ρωσικού σωφρονιστικού ιδρύματος, προτρέποντάς τους να ενταχθούν στην Wagner και να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να λάβουν αμνηστία.

Έκτοτε παραδέχτηκε δημοσίως ότι η οργάνωσή του δρα σε πεδία μάχης της Ουκρανίας, ιδίως στην Μπαχμούτ. 

Είχε κάνει εννέα χρόνια φυλακή επί ΕΣΣΔ

Τον κόσμο της φυλακής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τον γνωρίζει καλά, αφού ο ίδιος πέρασε 9 χρόνια υπό κράτηση κατά τη σοβιετική εποχή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Αποφυλακίζεται το 1990, κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με καταγωγή, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, δημιουργεί για πρώτη φορά μια επιτυχημένη επιχείρηση πώλησης hot dog.

Στη συνέχεια ξεκινά διάφορες δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου δείπνησε ο νεαρός τότε Πούτιν, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από τις μυστικές υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Πώς πήρε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν»

Μετά την αναρρίχηση του Πούτιν το 2000 στην προεδρία, μια εταιρία catering του Πριγκόζιν θα λειτουργήσει στο Κρεμλίνο.

Αυτό του χάρισε ακόμα το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» και τη φήμη ότι έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στις δημόσιες συμβάσεις που απέκτησε. 

Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούσε επομένως για να ιδρύσει την Wagner, έναν ιδιωτικό στρατό που αρχικά απαρτιζόταν από σκληροπυρηνικούς βετεράνους του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών.

Το 2018, ενώ αυτή η οργάνωση, που έχει ήδη γίνει αντιληπτή στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, θεωρείται ύποπτη ότι διεισδύει στην Αφρική, τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι που ερευνούν τις υποθέσεις της παραστρατιωτικής εταιρείας δολοφονούνται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ήδη βγει από την εφεδρεία το 2021 για να επιτεθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι, τότε νούμερο ένα εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν και πολέμιο της διαφθοράς, ο οποίος είχε ισχυριστεί σε μια από τις πολύ δημοφιλείς έρευνές του σε βίντεο μεταξύ των Ρώσων νέων ότι ένας εργολάβος της Concord διένειμε χαλασμένο φαγητό σε σχολεία.

Πηγή: politisonline.com