Σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία και η οποία θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι: «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα» και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των τουριστών από τον κορωνοϊό, κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση: «να διορθώσει το λάθος της».

Οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο κ. Μάας, ενώ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι στην Τουρκία δεν γίνεται υποχρεωτική χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με κοροναϊό.

«Μας ενδιαφέρει οι τουρίστες να επιστρέψουν χωρίς τον κορωνοϊό και γι’ αυτό μας είναι σημαντικό οι χώρες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να δημοσιοποιούν με διαφάνεια τα στοιχεία, αλλά και το τι συμβαίνει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος» εξήγησε ο Μάας.

Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας για την τουρκική οικονομία, αλλά «το πιο σημαντικό είναι η υγεία των ανθρώπων» και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας με βάση επιστημονικά στοιχεία – με το βλέμμα και στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες – και υποστήριξε ότι άλλες χώρες «που δεν είχαν τόση διαφάνεια» σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον κοροναϊό, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ασφαλείς χώρες. «Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο (…) Η απογοήτευσή μας έχει περισσότερο να κάνει με το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: politisonline.com