Σημαντικές ανακοινώσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα έκανε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως τόνισαν αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αν. υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, φέτος θα τρέξει μια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, που υπολογίζεται στα 25 λεπτά του ευρώ (με τον ΦΠΑ), ανά λίτρο. Το αθροιστικό κόστος το μέτρου είναι τα 250 ευρώ.

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι όσα ανακοινώθηκαν για το επίδομα θέρμανσης. Όπως εξήγησαν οι υπουργοί, οι βασικές αλλαγές για το επίδομα είναι τρεις: διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων, αύξηση κονδυλίου, δυνατότητα χορήγησης διπλάσιου επιδόματος.

Οι τρεις αλλαγές για το επίδομα θέρμανσης
Συγκεκριμένα, φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς «άνοιξαν», προς τα πάνω, τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε και το κονδύλι.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης είναι τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. που δαπανήθηκαν την περυσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο, ενώ το «ταβάνι» αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ποιοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει, φέτος, τη δυνατότητα λήψης διπλάσιου επιδόματος. Αυτό αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου. Γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων, το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες.

Όπως κάθε χρόνο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης περί το 1,15-1,20 ευρώ ανά λίτρο. H εκτίμηση είναι ότι φέτος θα φτάσει το 1,60 με 1,70 ανά λίτρο. Μετά την οριζόντια έκπτωση των 25 λεπτών, το κόστος θα υποχωρήσει έως και στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

Πόσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, πόσοι φυσικό αέριο

Το στοίχημα της αλλαγής καυσίμου θέρμανσης δεν είναι απλό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνονταν ως τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα είτε από επιλογή είτε επειδή δεν είχαν δυνατότητα θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο είτε με πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι έχουν διατηρήσει σε “θέση μάχης” τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης.

200.000 νοικοκυριά από ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εργασίας που εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξει στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης για περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκτίμησε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες νοικοκυριά που “έκαιγαν” ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα πετρλαίου θέρμανσης, παραδείγματα

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται το φετινό επίδομα θέρμανσης, για μια 4μελή οικογένεια. Το επίδομα βάσης αυξάνεται από τα 300 ευρώ πέρσι, στα 350 ευρώ φέτος, ενώ από πέρσι αυτό το επίδομα αυξάνεται ή μειώνεται με τους ειδικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί (βαθμοημέρες). Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Για κατοικία στο Βελούχι, το περσινό επίδομα ήταν 680 ευρώ και φέτος ανεβαίνει στα 794 ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος το νοικοκυριό “κάψει” πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται στα 1.588 ευρώ.

Για κατοικία στη Γκούρα, το επίδομα ανεβαίνει από τα 420 ευρώ πέρσι, στα 490 ευρώ φέτος. Αν γίνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρσι το νοικοκυριό “έκαψε” ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ανεβαίνει στα 980 ευρώ

Για διαμέρισμα στην Πετρούπολη, το επίδομα από 210 ευρώ πέρσι, αυξάνεται φέτος στα 245 ευρώ. Θα διπλασιαστεί στα 490 ευρώ, αν το νοικοκυριό ζεσταθεί φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πέρσι “έκαψε” φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ελάχιστου και του ανώτατου δυνατού επιδόματος θέρμανσης, που πέρσι ήταν 100 ευρώ και 750 ευρώ αντιστοίχως. Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.

Οι λογαριασμοί ρεύματος 

Ειδικά για όσους χρησιμοποιούσαν ως τώρα ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση από επιλογή, το αυξημένο κόστος από εδώ και πέρα θα βαρύνει στη ζυγαριά των αποφάσεων τους για “στροφή” στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα αλλάζει από τον επόμενο μήνα κι έτσι η οριζόντια στήριξη ανεξαρτήτως κατανάλωσης, θα δώσει τη θέση της σε κλιμακωτές επιδοτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση ρεύματος αλλά όχι την ίδια, καθώς όσοι «καίνε» περισσότερο, θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος.

Υπενθυμίζεται ότι το περσινό Φθινόπωρο, στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, η κρατική επιδότηση κάλυπτε τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και μετά εφαρμόζονταν εταιρικές εκπτώσεις κατά βούληση. Το Σεπτέμβριο του 2021, η χονδρική τιμή ήταν στα 135 ευρώ/MWh και φάνταζε “βουνό” σε σύγκριση με τα 47 ευρώ/MWh του Σεπτεμβρίου του 2020. Φέτος, σε αυτές τις πρώτες 13 ημέρες του Σεπτεμβρίου, η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 458 ευρώ/MWh…

Πηγή: politisonline.com