Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  της Γαλλίας, Κλεμέν Μπον, αναφερόμενος στο «sofagate», δήλωσε ότι η Τουρκία έστησε «παγίδα» στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναγκάζοντάς την να καθίσει μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός, μιλώντας στο δίκτυο RTL, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «προσβολή από πλευράς Τουρκίας». «Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε άσχημα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο εσκεμμένη τουρκική κίνηση, η οποία δεν θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές μεταξύ των Ευρωπαίων. «Ήταν ένα είδος παγίδας» συνέχισε.

Μιλώντας για το σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης υποστήριξε ότι υπάρχει «ένα πραγματικό πρόβλημα με έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία και ένα αυταρχικό ρεύμα στην Τουρκία» που θα έπρεπε να ωθήσει τους Ευρωπαίους να είναι πολύ σταθεροί απέναντι στην Άγκυρα.

Ωστόσο, «στο μέλλον, θα ήταν καλό αν υπήρχε μία και μόνη προεδρία της ευρωπαϊκής διοίκησης» παράδεχθηκε ο κ. Μπον, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ισχυρότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Σαρλ Μισέλ: Έχω χάσει τον ύπνο μου μετά το «sofagate»

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στο «sofagate», ανέφερε χθες ότι «αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω για να διορθώσω την κατάσταση», τονίζοντας ότι έχει χάσει τον ύπνο του από την ημέρα του συγκεκριμένου επεισοδίου.

«Δεν κρατάω κρυφό ότι δεν έχω κοιμηθεί καλά τις νύχτες έκτοτε, επειδή η σκηνή αναπαράγεται στο μυαλό μου», επεσήμανε ο κ. Μισέλ στην Handelsblatt, προσθέτοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφε τον χρόνο πίσω για να διορθώσει την κατάσταση.

 

Πηγή: politisonline.com