Σ επιφυλακή η παγκόσμια κοινότητα για την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός νέου κύματος COVID-19, καθώς ήδη καταγράφονται τοπικές εξάρσεις της πανδημίας σε πολλά κράτη.

Οι κινεζικές αρχές προσφάτως επέβαλαν δρακόντεια μέτρα σε συνοικία του Πεκίνου, όπου καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, με τουλάχιστον 100 κατοίκους να βρίσκονται θετικοί – αν και οι περισσότεροι παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών φορέων του Πεκίνου, τα νέα κρούσματα συνδέονται με την αγορά φρούτων και λαχανικών Xinfadi, η οποία έκλεισε άμεσα, ενώ σε πλήρη καραντίνα τέθηκαν 11 συγκροτήματα που συνδέονται με τα κρούσματα και έκλεισαν δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Economico.gr, οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας προειδοποιούν ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα λοιμώξεων, με έως και 800 νέα κρούσματα ημερησίως, τον Ιούλιο, εάν η κυβέρνηση δεν επιβάλει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι αρχές ανακοίνωσαν την παράταση των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού μέχρι η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων να γίνει μονοψήφια.

Στις ΗΠΑ παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε 18 πολιτείες, σε έξι από τις οποίες η αύξηση ξεπερνάει το 50%, ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι ο μολυσματικός παράγοντας θα δυσχεραίνει την καθημερινότητα για καιρό ακόμα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αν. Κουόμο, προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η επαναφορά της καραντίνας, καθώς πολλές επιχειρήσεις παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ με το ίδιο μέτρο απείλησαν και αξιωματούχοι του Τέξας.

Ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα πανδημίας, δρ Αντονι Φάουτσι, σε συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph ανέφερε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και πιθανώς ο κόσμος να πρέπει φέτος να περιορίσει τις προσδοκίες του για διακοπές.

Ακόμη και η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εντοπίστηκε επιδημική εστία σε νοσοκομείο της Ρώμης αλλά και σε κατάληψη της ιταλικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το μέλλον είναι και τα στοιχεία έρευνας, η οποία υποδεικνύει, πως ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται αποκτώντας μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης.

Επιστήμονες του ινστιτούτου Scripps της Φλόριντας επισημαίνουν, ότι η μετάλλαξη εντοπίζεται στις εξωτερικές ακίδες του κοροναϊού, μέσω των οποίων  εισβάλλει στα κύτταρα.

Πηγή: politisonline.com